28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Актуална информация за пътуващите към България в условия на Covid-19

virus

Има ли България списък със зони/държави, пристигащите от които задължително се подлагат на PCR тест, карантина или други ограничения?

До 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на България през всички гранични пунктове на пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия. Забраната, указана в заповед на здравния министър, не се отнася за българските граждани и за лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България, както и за членовете на техните семейства.

При пристигане в България всички подлежат на бърз антигенен тест и задължителна карантина. Обхватът на лицата, които могат да влизат в България от Великобритания и Северна Ирландия е указан в последваща заповед на министъра на здравеопазването от 23.12.2020 г.

Граждани на всички страни извън ЕС няма да имат право да влизат в България до 31 януари, указва друга заповед на здравния министър. Тя влезе в сила от 1 декември и удължава с 2 месеца режима, въведен през септември.

Освен граждани на ЕС, забраната не засяга гражданите от Шенгенския съюз, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, ОАЕ, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт, Беларус и Турция.

Мерките не се отнасят за специално изброени служебни лица – медицински специалисти и научни работници, социални работници и техните ръководители, доставчици на лекарства, официални длъжностни лица и др.

Гражданите на страни, за които влизането е разрешено, но с началната точка на пътуване от държава в забранителния списък, трябва да представят негативен PCR тест. Изключение се допуска за транзитно преминаващите.


Кой, къде и как може да потърси помощ при заразяване с Covid-19?

Всеки чужд гражданин у нас, който почувства симптоми, наподобяващи на коронавирусна инфекция, може незабавно да потърси медицинска грижа. Болниците на РБ не правят разграничение между български и чужди граждани. Целта е всеки да получи адекватната за състоянието му медицинска помощ, независимо от усложняващата се епидемична обстановка и очаквания недостиг на легла и медицински персонал в страната.


Как трябва да постъпи чужд гражданин със симптоми на Covid-19?

При спешност, чуждите граждани в България могат да позвънят на телефон 112. Също така, хората с подобно неразположение могат да се обърнат по всяко време към всяко лечебно заведение на територията на страната. В случай, че са поставени под карантина и състоянието им не налага спешна медицинска помощ, те биват проследявани от служител на Регионалната здравна инспекция.


Какви документи се изискват от чуждестранен гражданин, за да бъде приет в лечебно заведение на територията на България?

Гражданите от държави членки на Европейския съюз, които пристигат в България, би трябвало да носят със себе си европейска здравноосигурителна  карта или сертификат за заместване, удостоверяващи правото им да получат спешна и неотложна медицинска помощ, полагаща се на всеки гражданин на ЕС.

Всички останали лица, пристигащи от трети страни, трябва да се свържат със съответната Регионална здравна инспекция, където ще им бъде оказано съдействие. Срещу заплащане те имат право на всякакъв вид медицинска помощ в лечебните заведения на територията на България.


Колко струват платените PCR тестове и бързите тестове за коронавирусни антитела в България?

Всички граждани – българи и чужденци, могат да си направят PCR тест по собствено желание на средна цена от 120 лв., както и бърз тест за наличието на антитела за коронавирус на стойност около 30 лв. в лицензираните лаборатории на територията на страната


Как и къде на територията на България чужденците могат да си направят PCR тест?

Всички граждани – българи и чужденци, могат да си направят PCR тест по собствено желание и бърз тест за наличието на антитела за коронавирус в лицензираните лаборатории на територията на страната.

Със заповед от 16 ноември 2020 г. здравният министър определя 76 лечебни, здравни заведения и РЗИ-та за провеждането на високоспециализирано медико-диагностично изследване “Полимеразна верижна реакция за доказване на Covid-19”.

Те се намират в София, Варна, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Плевен, Кърджали, Разград, Русе, Враца, Силистра, Хасково, Перник, Велико Търново, Асеновград, Петрич, Монтана, Сливен, Габрово, Шумен, Благоевград, Гоце Делчев и Панагюрище, Карлово и Смолян.


От къде чужденците могат да получат актуална информация, свързана с Covid-19 в България?

1. Актуална информация за разпространението на коронавирусната инфекция на територията на България може да се почерпи от многоезичния сайт на БНР – Радио България, на десет езика: български, английски, руски, немски, френски, испански, сръбски, турски, гръцки и албански.

2. На всички гранични пунктове на РБ ще бъдат доставяни чуждоезични брошури с информация за Covid-19. Брошурите ще са на 9 езика и ще бъдат разпространени по всички сухопътни и въздушни граници за влизащите в страната ни пътници. Гостите ще са информирани, че като дестинация България има печат за безопасност и хигиена Safe Travels Stamp от Световния съвет за пътувания и туризъм. Изданието ще бъде на английски, немски, френски, руски, румънски, сръбски, гръцки, турски и български език. В него са посочени какви мерки да предприемат чужденците при евентуални синтоми, към кого да се обърнат за лечение и какво да правят по време на изолация.

 

Иточник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!