29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Витлеемската звезда ще озари небето

vitleemska zvezda

Tова ще се случи на 21 декември

Двете най-големи планети на Слънчевата система са на път да се „сблъскат“ в изключително рядко събитие, нeвиждано от Средновековието. На 21 декември Юпитер и Сатурн ще се бъдат толкова близо, че ще изглеждат като „двойна планета“ – съвпад, който от Земята ще изглежда като ярка светлинна точка.

„От 4 март 1226 г. не е имало по-близко подреждане на тези обекти, видими в нощното небе“, обясни пред Forbes Патрик Хартиган, астроном от университета „Райс“.

Този феномен е известен като „Коледната звезда“ или „Витлеемска звезда“. Всъщност мнозина смятат, че легендарната звезда от историята на Трите влъхви може да е рядка тройна връзка между Юпитер, Сатурн и Венера.

Според Forbes събитието ще може да се наблюдава навсякъде, където небето е ясно за около час след залез слънце на 21 декември – денят на Зимното слънцестоене. Това явление няма да се повтори до 15 март 2080 г.

 

Източник : / https://nova.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!