29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отзвук от сдружение“Българка „ в Чикаго

Chicago Skyscrapers Skyline View from Lincoln Park with Sunlight

Пещера- Чикаго. В тези трудни за всички ни времена до българите, живеещи в Чикаго достигна една прекрасна инициатива ,наречена „Българско слово без граници“. Тя е на библиотеката при НЧ “Развитие -1873” в град Пещера и нейния главен инициатор Богдана Сиракова.

Идеята е да се запази българското слово навсякъде по света и младите хора , живеещи в чужбина да не спират да четат на родния ни език. За целта ни бяха изпратени кратки произведения на млади български автори. Нашата задача, на “сдружение Българка – Чикаго”, беше да ги отпечатаме на цветни листове и да ги разпространим в българската общност. Посветихме нашата работа на деня на Будителите – 1 ноември , но поради затегнатите мерки и затварянето на местните училища и библиотеките, работата ни малко се затрудни. Това не ни отказа и все пак успяхме да организираме едно онлайн сътрудничество и да разпространим между максимален брой хора тези нови за нас автори и много интересни стихотворения.

Цялото събитие стана възможно благодарение на Училище “Света София “ -Чикаго, неговата директорка Даниела Михайлова и Йорданка Петрова -начален учител , които благодарение на онлайн обучение ,успяха да изпратят творбите на всички деца и ни зарадваха с тези чудесни видеа. Другите сърцати участници са училище „Нови Хоризонти“ -Розел в лицето на госпожа Таня Дишева . Тя ,заедно с останалите си колеги , успяха да раздадат стиховете на всички деца , а в детската група да им ги прочетат. Снимките от четенията по класове са от тяхното училище.

И не на последно място,благодарение на Цветана Петрова , библиотекар в едно от чикагските предградия , папките със стихове , подготвени от Емилия Иванова и Ники Лазаро , са изложени в три библиотеки в два различни щата в Америка- Илинойс и Джорджия . По този начин българското слово наистина е без граници и ще продължи да живее в сърцата на хиляди българи, живеещи из цяла Америка !

сдружение“Българка „ Чикаго

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!