19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Каква ще е втората пенсия на жените, навършващи пенсионна възраст

portfeyl

Жените, родени между 1960 и 1965 година, с редовно осигуряване в частен пенсионен фонд през последните 2 години, са натрупали до момента средно 7 хиляди и 400 лева по партидите си. За да имат право на втора пенсия, са необходими между 8 и 10 хиляди лева по личните си сметки.

Приблизително 200 000 жени, които през следващите 5 години ще навършат пенсионна възраст, ще имат право на втора пенсия. Половината от тях ще имат достатъчно средства по партидите си в частните фондове, за да получават пожизнена пенсия, като минималното месечно плащане ще е 45 лева или 15 на сто от минималната пенсия. Догодина тя е 300.

За тези, които сега имат над 7000 лева по партидите си, шансът да получат пожизнена втора пенсия е голям.

Владислав Русев от Асоциацията на частните фондове:

„С подобна сума, а тя ще нарасне след още една година значително, тъй като тези хора ако работят, получават и осигуровки, за тях най-вероятно ще можем да отпуснем пожизнена пенсия. Каква ще бъде тази пожизнена пенсия, ще можем да им кажем в момента, в който те дойдат при нас да се поинтересуват и в момента, в който има яснота каква е сумата по партидата им“.

Изчисленията сочат, че след направените законодателни промени, догодина процентът на редукция на държавната пенсия за жените ще е 9 процента – през 2022-ра 10 на сто.

Фондовете обаче настояват при формулата за редукция да се отчете и дефицита във фонд „Пенсии“, покриван ежегодно от държавата. Ако това стане факт, пенсията от НОИ би трябвало да се намалява и с по-нисък процент.

„Между 5 и 6 процента би следвало да бъде“, изчисли Владислав Русев.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!