28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:43, 10 ноември 20201min

Защо листата падат през есента

skrezh listo

Когато се запитаме защо листата падат през есента, отговорът е прост – за да могат дърветата да оцелеят през зимата.

Думата „падане“ често звучи подвеждащо. Така се изгражда представата, че дърветата са пасивни, но те всъщност активно избутват листата от клоните си.

В началото на есента промените в метеорологичните условия и в количеството дневна светлина предизвикват образуването на хормон, който химически изпраща информация към всеки лист, че е време да се подготви за зимата.

През следващите няколко седмици клетките на растението образуват неравна линия на мястото, където листото се захваща за клона. След това дървото бавно го „избутва“ и го кара да се отдели.

Без този процес дърветата не биха могли да преживеят студените месеци. През пролетта и лятото листата превръщат слънчевата светлина в енергия. По време на фотосинтезата дърветата губят много вода, която обаче не могат да си набавят през зимата.

След като листата паднат (бъдат избутани), дърветата са готови за зимата, както и да отгледат нови листенца през пролетта.

Източник : /https://www.sinoptik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!