28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:18, 6 ноември 20201min

Гърция въвежда национална карантина

gurcia

Гръцкото правителство нареди поставянето под национална карантина на Гърция за период от три седмици, за да се пресече разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Премиерът Кириакос Мицотакис уточни, че ограниченията ще влязат в сила от събота, 7 ноември.

„Отново избрах да взема мерки по-рано вместо по-късно“, каза Мицотакис в телевизионно обръщение към хората, като добави, че е взел предвид мнението на експертите, консултиращи правителството. „Ако правителството бе решило да изчака, а сегашните мерки не бяха дали резултат, натискът върху болниците би бил непоносим“, обясни той.

Kовите мерки предвиждат затваряне на магазините с изключение на супермаркетите и аптеките. Гражданите ще се нуждаят от разрешение, за да могат да излязат навън. Гимназиите ще бъдат затворени, но учениците от по-долните класове и децата в детските градини ще продължат да посещават занятия. Носенето на защитна маска ще е задължително навсякъде.

Министър-председателят посочи, че правителството ще подкрепи финансово гражданите, които ще бъдат засегнати от новия локдаун.

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в Гърция достигна 2646 вчера, с което общият брой на потвърдените случаи в страната нарасна до 46 892.

С решението на правителството днес Гърция става поредната европейска страна, която обявява национален локдаун.

От 7 ноември и Литва въвежда общонационална карантина със срок три седмици. След изтичането на срока кабинетът ще обсъди резултатите от ограничителните мерки и ще реши какво да прави нататък.

В началото на октомври новите случаи с коронавирус в Литва на денонощна база бяха десетки, но после започнаха да са над 100, а от 10 октомври – над 200. На 31 октомври беше регистриран рекордният дневен прираст от 1001 нови случая.

Частична или пъна карантина вече обявиха, Франция, Германия, Великобритания, Ирландия, Белгия, Австрия.

Частична карантина със значителни ограничения върху обществения живот влезе в сила в Англия днес. Мерките, които са сходни, но не толкова всеобхватни като тези при първата карантина по-рано през годината, ще действат поне до 2 декември.

Ресторантите, културните институции, спортните центрове и развлекателните обекти трябва да бъдат затворени, но училищата и университетите остават отворени. Търговските обекти също ще останат затворени за месец, с изключение на супермаркетите и други магазини, смятани за необходими. Хората могат да излизат от домовете си само по основателни причини – за работа, спортни занимания, възстановяване или за да се грижат за роднини.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия създават свои правила за борба с вируса.

Националната здравна служба на Англия беше поставена вчера под най-високо ниво на тревога, а ръководителите казаха, че са сериозно обезпокоени от натоварването на здравните системи в особено препълнените болници. Вчера Великобритания съобщи за 492 смъртни случая, свързани с коронавируса, през последното денонощие – най-големият брой от началото на пандемията.

Полша отчете днес рекордните 27 143-ма нови заразени с коронавирус – равнище, близко до прага, след който правителството каза, че може да наложи национална карантина, предаде Ройтерс. В сряда кабинетът обяви нови ограничения с цел овладяване на епидемията и предупреди, че ще въведе пълна карантина, ако броят на заразените продължи да расте.

През последното денонощие в Полша са регистрирани 367 смъртни случая, свързани с коронавируса. Здравното министерство съобщи, че в момента 19 114 пациенти с Ковид-19 са настанени в болница, като 1615 са включени към апарати за изкуствено дишане. Болниците разполагат общо с 28 010 свободни легла и 2144 респиратори.

От неделя повечето магазини в търговските центрове, театрите, музеите, галериите и кината в Полша ще бъдат затворени. От понеделник към дистанционна форма на обучение ще преминат вече всички ученици. Хотелите ще обслужват само бизнес клиенти.

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!