29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков8:46, 31 октомври 20201min

Съюзът на артистите връчва наградите „Икар 2020“ на церемония без публика

ikar

Националните награди за сценични изкуства „Икар” на Съюза на артистите в България все пак ще бъдат връчени на 31 октомври, след дълго отлагане заради епидемията от новия коронавирус. По традиция отличията се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Тази година, за първи път в своята история, наградите ще бъдат връчени в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември.

В категорията „Дебют“ номинацията е само една, но е колективна – тя е за Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова / Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова за изпълнението им в „Косвени щети“ по книгата „Войната не е с лице на жена“ от Светлана Алексиевич, реж. Максима Боева, Театър „Азарян“.

В категорията „Водеща мъжка роля“ са номинирани Бойко Кръстанов за ролята му в „Празникът“, Йордан Ръсин в „За едно явление от електричеството“ и Севар Иванов в „Портретът на Дориан Грей“.

За наградата за водеща женска роля конкуренцията е между Елена Атанасова за ролите ѝ в „Хаос“, Елена Димитрова в спектакъла „Как е“ и Ивана Папазова в „Слава“.

Освен номинацията за водеща женска роля, спектакълът „Слава“ на Пловдивския театър има още номинации в категориите за поддържаща мъжка и поддържаща женска роля – съответно за Димитър Банчев и Елена Кабасакалова, за режисурата на Стайко Мурджев, както и за сценографията на Петя Боюкова.

Кои от номинираните ще получат престижното отличие в тези и в останалите категории, ще стане ясно на церемонията утре вечер – тя ще се състои в Народния театър „Иван Вазов“, но без публика в залата, заради мерките за безопасност, а ще бъде излъчена на запис по Националната телевизия от 23.15 часа.

Отсега са известни само носителите на специалните награди. Актрисата Снежина Петрова е отличена за значимостта и постиженията в проекта „Медея“.

„Икар“ за чест и достойнство се присъжда на режисьора Никола Петков.

Наградата за изключителен принос към българския театър получава актьорът Марин Янев, а за принос към музиката – Кирил Маричков.

За първи път тази година зрителите могат да гласуват на сайта на Съюза на артистите в България и така да бъде определен спектакълът на публиката. Гласуването продължава до 23.59 часа на 30 октомври.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!