29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:33, 31 октомври 20202min

Стефан Василев Попчев – пазителят на историята

stefan popchev

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

“ Най-много угризения изпитвам от факта, че не успях да разкажа достатъчно за онези скромни труженици, преподаватели, истински творци в професията, които не обичаха да шумят, а повече работиха. Изпълнявайки тази благородна мисия, в малкото и голямото, те формираха облика на училището в града, района и в полувисшите и висши учебни заведения, с устрема си да се върви напред и нагоре. Не назовавам имена. Те са много. Но те разбираха ясно, че да бъдеш учител не е просто професия, а занаят, а преди всичко – любов и дълг, жажда и стремление, себеотрицание и жертвоготовност, живот, отдаден на другите. За тази категория учители, ученици и родители са изваяли в себе си един обаятелен образ на учителя, който пазят ревниво цял живот. За тях бихме казали с благородна завист „Щастливи учители!

Стефан Попчев

Стефан Василев Попчев е роден на 28 декември 1931г. в Пещера. Завършва средното си образование в Пещерската смесена гимназия през 1949г., а през 1961г. завършва висше образование в СУ “ Св. Климент Охридски“ със специалност история. Той е учител с Първи клас квалификация и е носител на ордените „Св.св. Кирил и Методий“ и „Червено знаме на труда“.

Директор е на СОУ и ЕСПУ „Св. Климент Охридски“ в Пещера от 1961 до 1992г. с прекъсване от 1978 до 1984г.,когато е секретар на Градския комитет на БКП в Пещера. Избиран е за общински съветник в мандат 1979-1984г. Председател на групата на историците в Пещера. Десетилетия от своя живот отдава на историята. Той е забележителен краевед, изследовател на миналото на Пещера и продуктивен автор.

Книгите и публикации, издадени от него са: “ Страници из миналото на град Пещера“ – пет глави, издадена през 1973г. в съавторство, „История на кооперативното движение в Пазарджишки окръг“, „Образователното дело през периода на Възраждането“, „Пътят към безсмъртието“, „Приносът на възрожденската история на Пещера в патриотичното възпитание на учителите“, „Пътят на 4-та Пещерска дружина в Сръбско-българската война“, „Димитър Горов“, „110 години Пещерско читалище“.

Изследва живота и издава биографични очерци за Димитър Горов, в съавторство с Илия Маринов, за Стефан Попов, Ангел Калоянов, Александър Смирнов, Петър Мишев, Спас Мулетаров. Участник е с научни доклади и съобщения на общински, окръжни и национални научно-практически конференции, научни сесии, семинари и педагогически четения, юбилейни тържества, част от които са публикувани в сборници, вестници и списания. Активен общественик, участващ активно във всички видове исторически чествания.

Участва в изготвянето на тематично-експозиционните планове на градския музей, на музея на МВР, гимназията и военното поделение в Пещера. Още приживе Стефан Попчев бива наречен Учителят на Пещера и той действително остава такъв. Става създател най-доброто училище в региона и го пази като зеницата на окото си в бурни, трудни и смутни времена. Да си част от Гимназията стана благословия- атмосфера на дух, естетика и култура в дни, когато свободата на индивида е само кухо понятие.

Възпитаниците на това училище бяха горди, че са част от него, а Стефан Попчев се гордееше с тези възпитаници като с негови собствени деца.

На 16 декември 2019г. в родния си град от този свят си отива един истински българин, подчинил живота си на историята и образователното дело в Пещера.

Използвана литература: – Пунев, Ан. „Енциклопедичен речник на Пещера“ – Попчев, Ст. „150 години светско училище в Пещера“ –


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!