29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:09, 20 октомври 20201min

Слюдата – музикален инструмент от миналото

bay angel

Равногор. Малцина са хората в страната, които могат да свирят със слюда. 82-годишният бай Ангел Колев от село Равногор свири на перо от 16-17-годишен. Дори през 1986 година печели златен медал от Националния фолклорен събор в Копривщица.

Бай Ангел е самоук, като него музиканти в страната почти няма. Той се е заинтригувал като юноша от един майстор-зидар.

„Аз бях 16-17-годишен, с баща ми ходехме да товарим сено с волска кола от Атолука (в.а. местност до с. Равногор.) Минаваме покрай една вила и там един майстор маже с мистрията и свири. Аз зарязах колата и отидох до него, под скелето, за да видя с какво свири. Стана ми интересно… Човекът ми даде перо. Обясни ми, как да го сложа в устата, и ми каза: „В три дена време искам да та чуя какво си постигнал!“. Първо ми показа как да възпроизвеждам звуци. И в продължение на два дни, на третия ден усъвършенствах мелодии“, разказва бай Ангел.

Днес слюда се намира трудно, казва 82-годишния равногорец.
„Истинска слюда едно време я имаше по мраморните камъни, ама я няма тази истинска слюда. Първоначално на такава слюда свирих, но сега си я правя от кинолента. Изтривам гланца, правя си перото и свиря. До днеска това перо от устата не съм го махал“, продължава да разказва бай Ангел Колев.

Дуетен партньор, както в живота, така и на сцената е съпругата му Стоянка Колева. Двамата са самодейци в местното читалище.

„Две години поред обираме златните медали на Копривщица“, казва бай Ангел. И както си говорим баба Стоянка запява родопската песен, а бай Ангел и съпровожда с перото.

„Първия път когато отидох на Копривщица, през 1986 година, събрах погледите на хората. Всички като ме наобиколиха, като на мечка и ми казват: „Искаме да видим калъфа на инструмента!“, и аз отварям устата, и просто им беше смешно. От там вземах и медал. Един от Велинград, дойде и ми каза, да го науча да свири на перо. Показах му… След две години отново се явих на събора в Копривщица и този човек ме намери, дойде при мен и ми вика: „Майсторе искам да показа какво съм усвоил“, подобно като мен свири“, разказва още бай Ангел.

Ангел и Стоянка Колеви

Стоянка Колева е на 79 години и повече от двадесет години е част от фолклорната певческа група на Равногор. Казва, че докато върши къщната работа си пее, а дядото като я чуе ѝ съпровожда с перото.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!