23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:59, 17 октомври 20203min

Откриха паметна плоча в местността „Черковището” над Пещера

1
Снимка: peshteraprim

Пещера- Св. Константин. На официална церемония, кметът Йордан Младенов, председателят на Общинския съвет д-р Николай Пенев в присъствието на Стефан Балабанов- зам.-министър на вътрешните работи, пещерци и гости на най-новото село в България Свети Константин откриха паметник  на българщината.

Монументът съдържа информация за съществуването и историята на унищожения в миналото средновековен манастир, на чието място е останал днешния параклис в местността „Черковището“. Инициатор и автор на проекта е Десислав Христов. Помощ оказаха Община Пещера и Инициативен комитет. Средствата са от дарения на пещерци и съмишленици.

Водосвет отслужи отец Тодор Траянов.

Снимка: peshteraprim

На една от плочите е записано :

Тук, край средновековния път на крепостта Цепина,

 през времето на Първото Българско царство е имало православен християнски манастир „Св. Св. Константин и Елена“, който е просъществувал до нахлуването на османските завоеватели.През 1372 г една османска орда, след като превзела Устина, Кричим и пещера се отправила към стария път за Цепина. Минаайки край манастира, османците го ограбили и разрушили.

Едва няколко монаси се спасили в крепостта.  След време населението на Пещера и околните села възстановили манастира, но през 1657г, при насилственото помохамеданчване на чепинските българи, бил разрушен отново.

Снимка: peshteraprim

Днес за него напомня параклисът „Св. Св. Константин и Елена“ датиращ от началото на XX век.

Снимка: peshteraprim

Историк по призвание и професия Десислав Христов е категоричен, че историята трябва да се помни и за това активно се заема с изграждането на  паметници и паметни плочи.

Христов е инициатор и автор на идейния проект. Техническото изпълнение е на Богомил Цветанов. Архитект е Атанас Васев. Геодезическите дейности са извършени от Цветан Цанев. Помощ в богоугодното дело оказва Община Пещера и Общински съвет- Пещера.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!