28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:10, 8 октомври 20202min

Стоян Тодоров Раканов – животът като живопис

stoyan rakanov ----

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

В изкуството настъпиха промени, които не мога да приема. Дава се предимство на формотворството, на един абстракционизъм … в същото време от нашите картини изчезна животът, историята. Ще дойде време, когато хората нищо няма да знаят за нашия живот. Като гражданин и творец все по-често се тревожа за бъдещето: от комерсиализацията, от душевното и нравствено обедняване на масите.

доц. Стоян Раканов

Стоян Раканов

Стоян Тодоров Раканов е роден на 17 февруари 1934г. Завършва средното си образование в Пещерската смесена гимназия през 1954г. През 1959 г. завършва с отличие Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“-София със специалност „Живопис“ в класа на проф. Дечко Узунов.  Работи последователно в Пещерската гимназия като преподавател по рисуване от 1961 до 1968г., а след това в Пазарджик като учител. От 1973г. е преподавател, асистент и завеждащ катедра по „Изобразително изкуство“ в Педагогическия институт в Пазарджик, който е филиал на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“.

Дейността му е широкообхватна- преподаване по живопис, ръководство на школи, представяне на студентски и собствени изложби, практикуми с учители от Пловдивски, Пазарджишки и Ямболски региони.

Автор е на десетки публикации- учебници, доклади, статии, рецензии, беседи. Творчеството му е богато и колоритно. Има произведения в областите живопис, фигурално композиране, портрет.

Стоян Раканов е носител на редица награди за живопис от национални и регионални художествени прояви. Носител е на орден „Кирил и Методий“  I и III степен за принос в развитието на културата, изкуството, образованието и науката.

Негови творби са притежание на Национална художествена галерия,  Министерство на културата, ХГ „Станислав Доспевски“- Пазарджик; много градски галерии в страната, културни домове, посолства, фондации, мемориален комплекс „Освиенцим“-Полша,  Дом на руската култура в София, както и на голям брой частни колекции в страната и в чужбина.

Оказва изключително влияние върху учениците си. Стоян Раканов възлага на пещерския художник Иван Гарабитов (б.а. тогава Гарабитов е едва 17-годишен) да нарисува портрет на Кирил и Методий по повод 24-ти май. Портретът получава признание извън границите на Пещера, което дава допълнително кураж на младия творец да продължи с четката и боите.

Негови ученици споделят, че с нетърпение са очаквали часовете му. В техните спомени той завинаги ще остане един всеотдаен преподавател и изключително талантлив творец. Стоян Раканов приключва своя земен път на 8 август 2007г.

Източник : / https://e-peshtera.com


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!