23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:46, 30 септември 20202min

Цветана Чучева : Очаквам авторите да намерят най-вълнуващите думи, да споделят своя мечта или проект за Пещера

konkurs knigi
инж. Георги Щерев

Пещера. Ръководството на Биовет АД обяви анонимен конкурс за написването на есе, разказ, стихотворение и конкурс за рисунка на тема „Пещерските будители“. В него имат право да вземат участие учениците от първи до дванадесети клас от всички училища в гр. Пещера. Обособени са три възрастови групи, като конкурсът е отворен за участници до 25 октомври.

„Критериите, по които ще бъдат оценявани учениците са  – писмена грамотност, лично отношение по темата,  спазване на темата и богатство на изразните средства за раздела по литература, композиция, пластичност, цветова хармония, изразителност за раздел за рисунка“, заяви инж. Георги Щерев, експерт „Обучение и развитие“ в Биовет АД. Наградният фонд осигурен от структуро-определящото предприятие е за всяка от трите възрастови групи в двата раздела, като първа награда е 150 лв., втора – 100 лв. и трета – 50 лв. „Нашата цел е да провокираме децата, да ги накараме, да търсят и да преосмислят информацията за хората, които милеят за нашия роден край. Народ, който не помни миналото си, няма как да има бъдеще. Постарали сме се да осигурим безпристрастно жури и искаме конкурсът да бъде спечелен от най-добрите. Заради това е и анонимен, за да не се влияят хората от журито, защото Пещера не е голям град и хората в него се познаваме. Още от сега казваме, че конкурсът ще бъде ежегоден и ние имаме желание да привлечем, колкото може повече участници в него. “ – добави Щерев.

Цветана Чучева
„Да инициираш и да финансираш литературен конкурс при положение, че дейността ти е далеч от литературата, няма как да не предизвика респект у мен. – заяви журналистката Цветана Чучева, председател на журито на конкурса „Пещерските будители“. „За мен обяснението за този конкурс е, че ръководството на Биовет АД разбира много добре, че днешните деца, ученици, младежи, са утрешните кадри на бизнеса. Искрени адмирации за тази идея, литературата те кара да се замислиш, а хората от ръководството на Биовет знаят, че навсякъде са нужни именно мислещи хора. Колкото и литературата да изглежда в страни от икономика и производство, тя създава усета за моженето. Създава възможност за съпреживяване и преосмисляне. Заради това очаквам от участниците – не просто да ни запознаят с биографиите на известни за пещерци личности, а да „влязат в техните обувки“, да се помъчат да разберат, какво ги е мотивирало да работят „на ползу роду“, защо обществените проблеми са били далеч по – важни за тях, отколкото личните. Ще ми се също, учениците да се оттласнат от Възраждането, да потърсят новите будители, новите „стърчащи“, високи хора, които днес се превръщат в пример за тях в живота. Очаквам авторите да намерят най-вълнуващите думи, да споделят своя мечта или проект – за Пещера, за България или света. Пожелавам успех на всички в начинанието им. “ – допълни  Чучева.
Цветана Дашинова
„В Пещера има много велики личности, които са прославили Пещера и родния край не само в страната, но и в света. Това са хора като Спас Зафиров, Григор Чешмеджиев, Веселин Стайков, в по-ново време режисьорът Людмил Стайков, той подари сценариите за своите филми на нашето читалище, краеведът Анастас Пунев, професор Пасков – откривателят на Нивалина, както и много други. Във време като днешното децата има какво да научат от техния пример. Има за какво да пишат и да рисуват желаещите, да участват в конкурса и се надявам те да бъдат повече. От първи до четвърти клас ще се насочат вероятно повече към рисуването, може би по-скоро ще направят преразказ на нечия биография, но и това е полезно за тях, защото ще научат нещо ново за пещерските будители. Литературата е начин за обединяване на хората, хора с различни съдби и предпочитания могат да се възхищават на една и съща книга. Това е ценното на литературата и аз съм щастлива, че Биовет АД прави това за Пещера. “ – заяви зам. председателят на журито на конкурса дългогодишната преподавателка Цветана Дашинова. Важно е да се отбележи и това, че децата ще бъдат оценявани от напълно безпристрастно жури, което е съставено от дванадесет учители и четирима представители на обществеността. „Много е важно конкурсът наистина да бъде ежегоден и да се създаде традиция, която наистина ще срещне подкрепата на местната общност“. – каза още Цветана Дашинова.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!