19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:06, 13 август 20201min

На 13 август се отбелязва Международният ден на леворъките

raka

На 13 август се отбелязва Международният ден на леворъките (левичарите). Чества се от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките във Великобритания.

Левичарите са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната. Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща, например, готвене, рязане. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор – някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

Около 10% от населението на земята са левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре и с двете ръце (амбидекстрите), въпреки, че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари. Около 1/3 от близнаците имат шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

В миналото учените са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване през 1998 от James McDeveitt Univеrsity, Оклахома, разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Има силни доказателства, че нивото на тестостерон у родителите оказва влияние върху организацията на мозъка. Една теория твърди, че колкото е по-високо нивото на тестостерон у родителите, толкова се увеличава шансът детето да е левичар.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!