20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:31, 27 юли 20201min

Църквата почита св. Панталеймон. Ще черпят Добрин, Пантелей, Добри и Добрина

sv pantaleymon

На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон.

Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри и Добрина.

Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир „Св. Панталеймон“. Към неговата молитвена помощ прибягват вярващи за помощ при лечение на различни болести.

Още в Първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

На няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, недалеч от Добринище, и манастирчето край Смолян. Втори храмов празник има и светата обител „Св. Богородица – Живоприемни източник“, над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски.

Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

Източник : / https://news.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!