Днес вторият син на последния български цар – Симеон II и царица Маргарита празнува своя 55-и рожден ден. Много неща могат да се кажат за Кирил Преславски, чието пълно монархическо название е „Негово Височество Кирил, Княз Преславски и Херцог Саксонски“, но всичко би било малко, в сравнение с впечатлението, което неговата личност оставя в околните.

Макар титлата му да звучи като бариера, поставена между него и остатъка от света, онези, които го познават, казват, че той е изключително земен и искрен.

Въпреки че е аристократ, синът на цар Симеон предпочита анонимността и обикновения начин на живот, който да не го разграничава от останалите хора. Той работи усърдно дълги часове на ден, като негова голяма слабост са децата му и спорта.

Княз/принц Кирил Преславски е роден на 11 юли 1964 г. в град Мадрид. Самият той изтъква, че е роден и израснал в Испания, но въпреки този факт и германската си фамилия, остава българин. Детството му, макар и минало далеч от родината, неизменно е свързано тясно с нея, защото у дома му винаги се е говорило с любов за нашата земя. Първият му спомен от Отечеството, запечатан не само в съзнанието, но и в сърцето му, датира от 1997 г., когато е бил на 33 г. Това е един от малкото случаи, в които емоциите му вземат превес над самообладанието, с което е известен, и очите му не могат да се нагледат дори на заобикалящите го простички неща, които възприема с възторг.

Завършва Френския лицей, както и теоретична квантова физика в елитния Принстънки университет, като специализира финанси, живее и работи в Ню Йорк и Лондон в продължение на 10 години – до 2001 г. За това десетилетие той е банков експерт в централите на финансовата къща „Лемън Брадърс“, като междувременно от 1997 г. е икономист към лондонския хедж фонд „GLG Partners“, където от 2001 г. заема позицията на директор в отдел разпределение на инвестициите.

Днес ежедневието на принца минава предимно в работа, за която всяка сутрин излиза точно в 6:30 ч. и тръгва към офиса по лондонските улици с велосипеда си.

Много преди да стане икономист и да докарва приходите си с инвестиции, първите пари, които е изкарал, са били от бране на домати на испанско поле. Тежкият физически труд, прегърбен над земята при 40-градусова температура, носил на него и брат му, обърнато в наша валута, по 3 лева на ден. Но той не съжалява за положените усилия и умората, която идва с тях, защото определя преживяването като изключително ценен урок. Нещо повече – впоследствие насърчава дъщерите си да работят като продавачки в магазин, за да разберат стойността на честно спечелените пари.

Сега, преди да започне работният му ден, маршрутът му към бизнес сградата минава първо през фитнес залата, защото спортът е неделима част от живота му. Принц Кирил винаги поддържа добра форма, а хората не спират да се възхищават и говорят за удивителните му умения върху дъската за сърф, които вече са се превърнали в истинска легенда.

Снимка: Скрийншот Еuropapress

На 15 септември 1989 г. той се жени за красавицата Росарио Надал, която се занимава с мода и изкуство и е родена в испанското аристократично семейство на индустриалеца Мигел Надал. Всъщност двамата се запознават още през 1984 г., но им отнема 5 години, за да си кажат „Да“. На прекрасната сватбена церемония им кумува самият настоящ крал на Испания – Фелипе VI.

Те имат общо трима наследници, две дъщери и един син – Мафалда-Сесилия (25 г.), Олимпия (24г.) и Тасило (17 г.). Дълго време князът и княгинята, живеещи в Лондон, са част от светския елит. Двамата изглеждаха като една от най-стабилните двойки, чието щастие не би могло да се помрачи, но и те, подобно всички останали, са просто хора, минаващи както през хубави, така и през тежки моменти. Първият трус във взаимоотношенията им настъпва през 2008 г., когато в. „Дейли Мейл“ писа, че Росарио била забелязана в нощен клуб, намиращ се в английската столица, в компанията на актьора Хю Грант. И макар да не отрекоха срещата си и говорителите на семейството да уточниха, че двамата се познават от години, спекулациите по темата доведоха до труден период за принц Кирил и съпругата му.

viewsofia.com

Още на следващата година тръгна мълвата, че бракът им е към своя край, а не след дълго информацията беше потвърдена. Тогава испанската преса посочи, че причината за раздялата им са множеството ангажименти на всеки от тях, липсата на достатъчно време един за друг и различните им интереси.

Тогава князът се изнесе от семейния дом, като се премести в друг апартамент. Краят на съвместния им живот бе тих и елегантен, без излишни скандали и много шум.

Едва 3 години по-късно, през 2001 г., за първи път започна да се говори, че са решили официално да се разведат след 20-годишен брак. През 2012 г., таблоидите писаха, че музата на дизайнера Валентино – Росарио, се среща с албанския фотограф Анри Сала, който е 6 години по-млад от нея. Докато принцът за първи път заяви, че има половинка едва през 2018 г. в предаване по българския национален ефир, на което бе гост. Тогава той разкри, че се вижда с англичанка на неговата възраст, която е прекарала 15 години в Чехия и е много щастлив.

Любовта, която никога няма да си отиде в живота му, е тази към трите му деца, които обича с цялото си сърце. Приближените му го описват като всеотдаен баща, готов на всичко за наследниците си. Принцът винаги е искал да прекарва всяка своя свободна минута с тях и дори когато те все още са посещавали училище, той предпочита сам да ги кара до сградата, вместо да използва услугите на шофьор. Мафалда, Олимпия и Тасило са неговата гордост – на националните празници те слагат с желание български носии и пеят народни песни.

Княз Кирил със сина си Тасило

Княз Кирил със сина си Тасило

Снимка: bulFoto

Всъщност музиката е голямата страст на първородната му дъщеря – Мафалда, която завършва престижния колеж „Бъркли“ в Бостън и до днес следва ритъма на своето сърце и гради музикална кариера. През 2017 г. тя взе участие като гост-изпълнител на ревюто на Massimo Dutti, а миналата година направи впечатляваща изява на парти на дизайнера Майкъл Корс, където с акапелните си изпълнения на сцената завладя знаменитости като Кейт Мос, Сабине Гети, Ерин О’Конър и Ник Роудс. През изминалия март се състоя и първият ѝ самостоятелен концерт в Мадрид, на който присъства 84-годишната ѝ баба Маргарита – съпруга на цар Симеон II.

Мафалда Сакскобургготска

Мафалда Сакскобургготска

Снимка: Официален профил в Instagram

Въпреки безграничната обич на княз Кирил към децата му, днес той трудно успява да ги види на едно място, всички заедно. След като ги е отгледал и възпитал така, че бъдат здраво стъпили на земята, той ги пуска да поемат по собствения си житейски път с насоките да правят онова, което харесват и да се развиват на място, където никой няма да подрязва крилата им. Сега нямат възможност да се срещат толкова често, колкото им се иска, но от време на време пътуват до Мадрид, а също успяват да се събират в Лондон, Швейцария и при всеки удобен случай в България.

Принц Кирил Преславски никога не се е виждал в политическите среди, защото смята, че е прекалено директен и честен, а на политиците често им се налага да не казват истината. Той предпочита да запази себе си такъв, какъвто е и да не променя личността или възгледите си.