19 октомври 2021
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Св. Прокопий Варненски бил осъден на смърт, защото хвърлил зелената чалма
Снимка : pixabay

Димитър Насков06:56 | 25 юни, 20201min
sveshti

Църквата почита днес св. мъченик Прокопий, който бил родом от Варненско. 

На 20-годишна възраст той постъпил в Предтечанския манастир на Атон, където духовният живот под ръководството на стареца Дионисий бил строг. Там приел монашеско пострижение.

По-късно напуснал Света Гора и приел мохамеданската вяра. Прокопий отишъл при кадията на Смирна и заявил, че се отрича от Христа. Но когато след 15 дни бил обрязан по мохамедански обичаи, съвестта му проговорила и той открил своя грях и решимостта си да го изкупи чрез мъченичество на един християнски духовник.

Йеромонахът го посъветвал да поеме по-добре умерения път на монашеското покаяние на Св. Гора Атонска, но Прокопий решително помолил той да го благослови за мъченически подвиг. Подготвял се 15 дни с пост и молитва, като често идвал за съвет при духовника. В последния ден те заедно изпели молебния канон на св. Богородица и Прокопий в турско облекло отишъл при съдията, пред когото хвърлил от главата си зелената чалма, смело изповядал Христа и проклел Мохамед.

За тази постъпка турците го набили жестоко и го хвърлили в затвор. После те опитали да го привлекат с обещания за високи служби, но всичко било напразно.

Прокопий получил смъртна присъда. Безстрашното мъжество на мъченика обаче смутило турците и никой от тях не дръзвал да му отсече главата. Затова бил повикан свиреп отстъпник от християнската вяра.

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия