28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков19:52, 9 юни 20201min

Референдум в Пещера няма да има

sesia_referendum 1

Пещера. В 17:00 часа започна извънредното заседание на Общински съвет- Пещера председателствано от Стефан Иванчев. Съветниците трябваше да вземат решение относно предложение на Инициативен комитет за произвеждане на референдум в Община Пещера против инвестиционното предложение на „Грийнбърн“ ЕООД за изграждане на депо за опасни отпадъци към инсталация за изгаряне на отпадъци на „Грийнбърн“ ЕООД. Присъстващите в залата чуха становищата на кмета на Общината Йордан Младенов и на члена на Комисията по законност, обществен ред, предотвратяване на установяване на конфликт и местно самоуправление – Николай Зайчев.

Предложението за провеждане на референдум се разгледа тъй като има внесено искане от Инициативен комитет и внесена подписка съдържаща подписите на не по-малко от 1/10 на граждани с избирателни права в съответната община. Беше огласено, че са събрани 3180 подписа, от които коректните са 2474. След изявленията на страните стана ясно, че референдумът е способ за решаване на проблеми по принципа на пряката демокрация, а Общината би могла да изпълни волята на хората, когато поставените казуси са в правомощията на общинските власти. Това пролича и от гласуването в залата. 15 съветника се противопоставиха на провеждането на референдум за създаване на депо за депониране на опасни отпадъци на фирма „Грийнбърн“ ЕООД. Четирима гласуваха против отхвърлянето на провеждане допитване. Въздържали се нямаше.

В заседателната зала присъстваха 19 от пратениците на Пещера, двама отсъстваха. Peshtera prim  припомня, че в края на изтеклата седмица в нарочна декларация 50-сет представители на местния бизнес категорично отрекоха идеята за референдум и защитиха тезата, че подобен акт би означавал пряка намеса във фирмените работи на юридическо лице, което дава поминък на голям брой местни хора.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!