20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:47, 8 юни 20201min

Църковният празник „Св. Дух” беше отбелязан в Радилово

paraklis radilovo

Радилово. Църковният празник „Св. Дух” е вписан в културния календар на читалището в пещерското село, каза за Peshtera prim Марена Вачкова- секретар на културната институция. На този ден в местността „Атанаска черква” жителите на селото отдават почит на загиналите радиловци във войните. Жертвите от войните са 113, от които 22 от Априлското въстание /1876г./, 62 от Първата световна война/1915г.-1918г./, 22 от двете Балкански войни /1912г.-1913г./, 4 от Сръбско- българската война /1885г./ и 3 от Втората световна война /1944/.

Пет години след края на Първата световна война, участниците във войните и военноинвалидите, със свои дарения и под ръководството на отец Димитър, поп Неделчев и бившия кмет Петър Несторов, издигат войнишки паметник, който е първи от този род паметници в Пазарджишкия край.

Паметникът е изработен от Никола Тахчиев от Пловдив. На него са изписани имената на загиналите във войните радиловци и следното послание: „ Нека тази скромна сграда бъде утеха на наследниците и служи за поука на бъдещото поколение. Мир на праха им!”

През 1923 година, на празника „Св. Дух”, този паметник е отрит и осветен. Тогава този ден се превръща в празник на селото, който се чества до 1946 година. През 1991 година се възражда традицията на празника „Св. Дух” да се отдава почит към загиналите за свободата и независимостта на България радиловци.

През 2004 г., по инициатива на тогавашните кмет г-н Петър Караджов и свещеник отец Борис Манов, с  дарения от жителите на Радилово се изгражда малък параклис „Св. Атанасий”. Параклисът е изработен по проект на Никола Пройчев и изографисан от Димитър Пеев. През 2019 година се поставя и камбана. Днес в двора на параклиса беше отслужена панихида от отец Димитър Калайджиев. Петър Караджов припомни на присъстващите исторически факти свързани с радиловци дали живота си за свободата на населеното си място, допълни Вачкова.

Поклон пред всички радиловци, пожертвали живота си за свободата на България!

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!