Двадесет и шест деца, и юноши от Брацигово са реципиенти на Комплекса за социални услуги в родопския град, разказа директорката Зорка Николова. Комплексът е със статут на наблюдавано жилище и в същото време в него се предлагат няколко услуги за общността – дневен център, също така и специализирано звено, което е предназначено за работа с деца от улицата.

Обитателите на социалното заведение са на възраст от седем до двадесет и две години, като по време на епидемията от COVID – 19, част от тях са се обучавали дистанционно, както всички останали техни връстници в страната.

Постепенно и тук предпазните мерки отпадат, разказва г-жа Николова и допълва, че съвсем скоро децата ще могат отново да се занимават и със своите извънкласни дейности – фотография, рисуване и игри.

Както всички деца и те имат своите таланти, разказва директорката. Скоро в Комплекса е била експонирана изложба от фотографии, част от тях виждате и вие.

Дете от Комплекса е запечатало през фотообектива възрожденски къщи в родния град на Васил Петлешков.

Те се намират в старинната част на града.

Малките пък са рисували по същата тема.

Покрай телевизионните формати Hells kitchen и Master chef има и двама запалени готвачи.

Днес това за тях е хоби, но може да се превърне и в професия, както и фризьорството вече е част от живота на момче, което живее в Комплекса.

„Най-важното, което искаме да предадем на децата е желание да се включват в общественополезни дейности и да развиват своите интереси и таланти, важно е да се научат как да се адаптират към живота и когато се наложи да напуснат Комплекса, да имат стройна система от морални ценности, както и придобити умения в различни области“ – разказа още г-жа Николова.

Много са били и хората, които са подали ръка по време на епидемията. Едно от най-големите дарения е това направено от Биовет АД – Пещера.

Фирмата е осигурила на децата хранителни продукти, витамин С, дезинфектанти и предпазни маски.

„Приобщаването ви към съдбите и живота на децата е свидетелство за дълбока човечност, съпричастност и подкрепа! “ – гласи част от Благодарственото писмо изпратено до ръководството на предприятието.

Източник : /http://pzdnes.com