19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:33, 22 май 20201min

България и Турция с филм за любовта между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

kemal atatyurk

Български и турски кинотворци ще снимат филм за любовната история между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева.

Това стана ясно след посещението на Вежди Рашидов в посолството на Турция в София по повод годишнината от рождението на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Във вторник председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бе официален гост днес на честването в София на годишнината от рождението на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и на празника на младежта и спорта на Турция, съобщиха от комисията по култура към Народното събрание.

Рашидов e присъствал на откриването на документалната фотоизложба, посветена на делото на Ататюрк, подредена в резиденцията на посолството на Турция в София.

Вежди Рашидов и посланик Айлин Секизкьок са разговаряли за развитието на отношенията в областта на културата между двете страни.

Източник: Getty Images/Guliver

Веднага след отпадането на всички мерки, свързани с пандемията, ще стане възможна и съвместната работа между български и турски кинотворци, които ще реализират филм за необикновената любовна история между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева.

Сценарият разказва романтичната, но невъзможна любов между младия тогава Мустафа Кемал, назначен за военен аташе в София през 1913 година, и Мити, както всички наричали дъщерята на бившия български военен министър генерал Стилиян Ковачев, ще е съвместна продукция между български и турски кинотворци.

Домът на ген. Стилиян Ковачев в София „крие освен спомени за генерала, така и една романтична история. Тук неговата дъщеря Димитрина се запознава с Кемал Ататюрк. Една история останала без продължение до голяма степен, поради голямото неудоволствие на бащата от тази връзка“, коментира историкът Деяна Костова през 2019 г., когато Националният военноисторически музей представи изложбата си „Военните в живота на София“.

Източник: Getty Images/Guliver

Кой е Мустафа Кемал Ататюрк

Кемал Ататюрк е роден през 1881 г. в гръцкия град Солун, тогава част от Османската империя. Военното му образование започва през 1893 г., когато е записан за военно училище в Солун.

Продължава образованието си във Военната академия в Истанбул и след това се дипломира като лейтенант втори ранг през 1902 г. С изключителните си умения Ататюрк бързо печели военни звания, като става капитан през 1905 година. 1911 г. бележи важен момент в живота на Ататюрк, в който той се бие срещу италианците в Триполи и печели решителна победа, доказвайки уменията си във военната област. Този огромен успех обаче не е нищо в сравнение с това, което бъдещето му е подготвило.

Той печели възхищението на своите подчинени с изключителната си служба от началото на Балканската война през 1912 г. Изиграва значителна роля за завземането на провинциите Диметока и Одрин. През 1914 г. започва Първата световна война и съюзите разполагат войници на полуостров Галиполи. стартирайки битката при Дарданелите (Чанаккале).

Ататюрк и турски войници оказват невероятна съпротива. Заповедта на Ататюрк към войниците му по време на войната все още отеква в сърцата на всички турци: „Не ви заповядвам да атакувате, заповядвам ви да умрете!“

Звездата му продължава да свети по време на службите му в северозападната провинция Одрин и югоизточната провинция Диарбекир през 1916 г., като през същата година печели званието генерал. Воюва срещу британската армия в Дамаск през 1918 г. и води успешна съпротива срещу нея.

След окупация на Истанбул от съюзниците, през 1919 г. Ататюрк заминава за северната провинция Самсун като инспектор на 9-та армия, което напълно променя живота му, а в крайна сметка и Турция.

След като казва, че освобождението на страната от окупационните сили може да бъде възможно само чрез волята на хората, той организира два конгреса, на които се обсъжда битката за независимост и бъдещето на страната.

На 23 април 1920 г. е създадено Великото национално събрание на Турция и Ататюрк е избран за глава на правителството и говорител на парламента, което му позволява да приеме закони, необходими за победа над окупационните сили. Битката за турската независимост започва на 15 май 1919 г. Турската армия, под ръководството на Ататюрк печели невероятни битки срещу окупационните сили, включително Голямото настъпление – до 1923 г., когато на 24 юли е подписан Лозанският договор.

Невероятните постижения на бойното поле водят до турската независимост, а Република Турция е основана на 29 октомври 1923 година.

Ататюрк става първият президент на републиката до 10 ноември 1938 г., когато умира в Истанбул на 57-годишна възраст от цироза.

По традиция турският народ посещава мавзолея му в Анкара на всеки 10-ти ноември и му отдава почит .

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!