16 октомври 2021
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Възстановяването на Българската патриаршия се чества днес

Димитър Насков09:22 | 10 май, 20201min
aleksandar nevski

На тази дата през 1953-та година Третият църковно-народен събор избира пловдивския митрополит Кирил за първия съвременен български патриарх.

Годишнината ще бъде тържествено отбелязана във всеки епархии в страната. В катедралата „Св. Александър Невски“ от 9:30 ч. ще бъде отслужена празнична Света литургия от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави молебена за годишнината,
който започва от 11:00 ч. в патриаршеската катедрала. Богослуженията ще бъдат излъчени и на живо в официалната страница на Светия синод във
фейсбук.

Възстановяването на Българската патриаршия се превръща във възрожденски идеал за родните ни църковни дейци. След десетилетни упорити църковно-национални борби през 1870 година е направена първата крачка чрез учредяването на Българската екзархия. Цариградската гръцка патриаршия обаче не признава султанския ферман и обявява българската църква за схизматична.

Изолацията от православния свят продължава цели 73 години. В края на Втората световна война Цариградската патриаршия сваля схизмата и признава автокефалията на Българската православна църква. По този начин се дава възможност през 1953 година, църквата ни да възстанови патриаршеския си статут и да избере предстоятел – патриарх.

След смъртта на патриарх Кирил през 1971 г. негов заместник става патриарх Максим – най-дълго управлявалият български патриарх в новата ни църковна история. Той ръководи Българската патриаршия в продължение 41 години.

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия