29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков15:13, 5 май 20202min

Матурите ще са на 1-и и 3 юни. Отпадат Вапцаров, Талев и Димов

krasimir vulchev

Задължителните матури по български език и литература и предмет по избор за дванадесетокласниците ще се проведат 12 дни по-късно от първоначално обявените дати (20 и 22 май), съответно на 1-и и 3 юни. От конспекта отпадат Никола Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Талев.

Какво отпада от конспектите за изпитите след 7. клас и матурите: МОН публикува промените
Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев тази сутрин на брифинг в Министерския съвет.

Освен тях присъствено в училищата ще се проведат изпитите след 7. клас и изпитите за придобиване на професионална квалификация.

Учениците ще получат по електронен път служебните си бележки за допускане до изпитите до 29 май.

Матури

Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще започват от 9 ч сутринта, с един час по-късно от досега, за да се даде възможност за придвижване и заради новата организация на залите.

В задължителния държавен зрелостен изпит по литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Никола Вапцаров, както и с „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ от Димитър Димов.

„Принципът, на който сме стъпили, общо взето е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение – посочи Вълчев. Тъй като имахме средно две седмици грипни ваканции, определихме 22-рата седмица, тоест приблизително началото на извънредното положение. Това не означава, че няма да има материал от обучението в електронна среда, защото една част от училищата са се движили с по-бавна скорост от нормалното времево разпределение на темите. Считаме, че като цяло обучението в електронна среда постигна резултатите си и няма пречка да бъдат включени малка част от темите в него. Ученето, разбира се, е резултат от взаимодействието с учителите, но подготовката за един изпит е и самостоятелната подготовка на един ученик извън час. Ако някои, движейки се с бавна скорост, не са стигнали хронологично по програма до тези три, които ви казах, че ще отпаднат, имат един месец да го направят. Имат възможност и за индивидуални консултации с учителите. Това, което казах за изпитите за повишаване на оценките, за индивидуални консултации, въпреки че учебната година на дванадесетокласниците приключва на 14 май, те ще имат възможност до 27-28 май да се консултират с учителите и да проведат изпити за повишаване на оценките. Тоест учениците тази година имат малко повече време в сравнение с учениците от предходни години и по-малко теми, които ще бъдат включени в изпита.

Изучаването на голяма част от предметите за втория задължителен държавен зрелостен изпит е приключило още в 11. клас и само в някои видове училища – в 12. клас. Независимо от това, за да се осигурят равни условия, изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война, а от изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните райони – Североизточен, Северен централен, Северозападен.“

ДЗИ по желание ще са съответно на 2-ри и 4 юни. Те ще започват от 8 ч и 14 ч, както и досега. На 2 юни сутринта ще са тези по физика и астрономия, по химия и по чуждите езикци (без английски). Следобед ще са математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4-и сутринта ще са биология и здравно образование, философски цикъл, а следобед – английски език.

Зрелостниците, които не се явят през юни на задължителните матури, ще имат възможност да го направят на втора сесия, както е всяка година. За тази датите са 27 и 28 август.

Теоретичният държавен изпит за професионална квалификация ще се проведе на 5 юни, а училищата ще определят датите за практическия.

7. клас

Изпитите след 7. клас ще са на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Те ще започнат в 9 ч сутринта, както досега.

Национално външно оценяване по чужд език, което по принцип е по желание, няма да се проведе, тъй като нито едно училище с прием след седми клас не го е включило като балообразуващо, обясни министърът.

В теста по български няма да се включват въпроси, свързани със сложното съставно изречение и сложното смесено изречение.

По литература отпадат „Бай Ганьо пътува“ от Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ от Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ от Йордан Йовков и др.

„Защо точно тези теми? Защото са хронологично по този начин в програмата. Това не означава, че тези теми няма да се изучават. Така или иначе, изпитите включват една малка част от темите“, обясни министърът.

По математика няма да се включват например задачи с неравенства.

Национално външно оценяване след четвърти и след десети клас тази година няма да има.

При изпитите за проверка на способностите по профили и професии в областта на изкуствата и спорта за ученици от 8. до 11. клас датите и организацията остават същите.

Организация

На НВО учениците в класна стая ще са разредени. „При стандартна класна стая – от тези с три големи прозореца – ще има 10 деца“, даде пример министър Вълчев.

Изпитите ще се проведат в повече стаи, в тях ще има по-малко квестори. В стая ще има по един квестор в зала с камери при обичайни двама в предходни години. Резервни квестори ще има в коридорите.

Квесторите ще получат предпазни средства от МОН за дните на изпитите.

Няма да се допуска струпване преди и след изпита на хора – в училищата тази организация ще осигури педагогическият и непедагогическият персонал, отвън ще има полицаи, които няма да позволят струпване на ученици и родители.

Учебната година ще приключи неприсъствено. Учебното време няма да се удължава за нито един от класовете. През лятото – ако епидемичната ситуация позволява – ще се проведат присъствено или частично част от дейностите за преодоляване на образователните трудности. Когато ще има възможност и за диференцирано отучане за тези ученици, които не са били ефективно или изобщо не са били включени в електронното обучение. Оценката кои не са били ефективно включени ще направят учителите.

Ученици под карантина

За седмокласниците, които в момента на провеждане на изпитите са под карантина, ще се осигури възможност за полагане на изпита след провеждането на PCR тестове предходния ден, 36 часа предварително, и след отрицателен резултат в отделно помещение ще положат изпитите.

Към онзи ден те бяха 14, посочи министърът.

„Тук можем да говорим за две групи – едните, които са карантинирани заради това, че са били контактни – точно за тях ще приложим този вариант. Ако имаме болни деца – чисто статистически вероятностно 1, 2 или 3 деца,  ще вземем най-благоприятното решение за тях, така че да не бъдат ощетени. И предходни години сме имали такива случаи – дете с шарка, операция същия ден.“

Не е подходящо провеждането на втори изпит заради няколко деца, смята министърът, тъй като това би отворило възможността за много по-голяма неравнопоставеност.

Вътрешно оценяване

Успехът за втория срок ще се оформи с две срочни оценки, което позволява с промяна в наредбата за оценяването. Вътрешното оценяване – срочно и годишно – се извършва в момента в електронна среда, посочи министърът.

Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родител. Ще бъдат направени изключения за присъствието в училище и на други дейности, но индивидуално. Принципа, който избрахме, е учениците да се върнат за най-важните дейности, които не могат да се проведат в елекронна среда, за най-чувствителните изпити, каза министърът. Такива още са например оформянето на успеха за учещите в самостоятелна и задочна форма на обучение, изпитите за повишаване на оценки в 12. клас – всяка година има такава възможност и не е коректно да ги лишаваме от нея, коментира Вълчев. Всички тези дейности ще се провеждат присъствено при завишени мерки за дистанция и дезинфекция и при спазване на всички противоепидемични мерки – подчерта той.

Дипломи

Свидетелствата за завършване на училищното образование ще се раздадат само с 4 дни забавяне, което ще позволи кандидатстването във висши училища в България и чужбина.

„Можем да дадем тази увереност, че няма да има никакъв проблем с кандидатстването на зрелостниците, които се явят и положат успешно държавните зрелостни изпити през юнската сесия“ – увери министърът.

Дипломите ще бъдат раздадени на 26 юни.

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!