19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:52, 4 май 20201min

4 май – Международен ден на пожарникаря, коминочистача и металурга

kominochistach

На 4 май се отбелязва международният ден и професионален празник на пожарникаря, металурга и коминочистача. Покровител на тези професии е западният светец Свети Флориан. Той е  австрийски християнин, канонизиран от Католическата църква, живял по време на гоненията на християните. Като млад Флориан е мобилизиран като войник в армията на тогавашния император Диоклециан. Едно от задачите му е била да организира противопожарните бригади. При извършване на задълженията си той действал в полза на християните. За това е  наказан със смърт. На 4 май 304 г. със завързан около шията камък Свети Флориан е хвърлен в река Енс.

У нас огнеборците празнуват професионалния си празник на 14 септември. Датата е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“  през 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет . Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, денят да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Той е бил свикан именно на 14 септември, но през 1905г.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!