25 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков8:05, 21 април 20201min

Обнародват постановлението, задължаващо супермаркетите да предлагат български храни от местни производители

zelenchuci

Днес в Държавен вестник ще бъде публикувано постановлението на Министерски съвет,  което задължава големите търговски вериги да предлагат български храни от местни производители. То ще бъде в сила до края на годината, а в обхвата му попадат всички собственици с повече от 10 обекта за търговия с храни.

От последния вариант на постоновлението е изключена първоначалната идея веригите да са длъжни да предоставят поне 50 на сто за български храни.
„Според бизнес модела на всяка от тях да си решат като маркетингов подход как да приложат този регионален къс канал на доставка“, каза земедеският министър Десислава Танева, както и добави, че производителите на плодове и зеленчуци у нас са около 16 000. 3/4 от тях са пазарнонеустойчили и ако не им се помогне, те ще фалират.

Големите търговци се съгласиха да подкрепят малкоите фермери, макар че не всички те отговарят на завишените изисквания. Веригите вече разполагат със списъци на регионални фермери, за да подпомогнат тези, които се нуждаят спешно, а това са оранжерийните производители. Тепърва ще стане ясно как ще се създадат регионалните канали за търговия, как ще се организира транспорт, логистика и договориране.

Постановлението ще действа до 31 декември, а след този срок операторите могат да продължат да прилагат онези елементи от него, които смятат, че са полезни в пазарните условия след извънредното положение.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!