28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:52, 22 март 20201min

Днес е Неделя Кръстопоклонна

Разпети петък

Третата неделя на Великия пост е наречена Неделя Кръстопоклонна. Това е празникът, в който Светата църква чества Светия и Животворящ Кръст Господен.

На този ден във всички православни храмове от олтара се изнася христовият кръст, за да му се поклонят вярващите. Смята се, че в средата на постите този ритуал дава на християните духовна сила да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. По традиция кръстът остава за поклонение в центъра на всеки храм до следващата неделя.

Ако Благовещението – благата, радостна вест за предстоящото рождение на Божия Син, е началото на човешкото спасение, то кръстът е неговото изпълнение. Защото чрез кръста Спасителят изкупи греховете на света и даде Себе Си откуп за спасението на всички, които са вярвали, вярват и ще вярват в Него.

Честният кръст е най-святото знамение и най-светлият символ на християнската вяра. Затова всички Свети тайнства – кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се извършват с призоваването на Светия Дух и с Кръста.

Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят. На Кръста Исус Христос е преживял най-голямата болка и унижение, но неговата смърт е животворна и спасителна, защото дарява живот и избавление.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!