29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:27, 13 март 20201min

България обявява извънредно положение заради коронавируса

koronavirus

Правителството ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в страната заради разпространението на коронавирус в България. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб за борба със заразата. Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че предложението ще бъде направено в петък (13 март).

До крайната мярка се стигна, след като по-рано в четвъртък се разбра за нови 16 случая със заразени от коронавирус. Така общо 23-ма души са вече доказани носители на вируса. Сред тях е и починалата вчера в „Пирогов“ жена на 66 години. Повечето от новите случаи на заразени с COVID-19 са имали контакт с нея.

Според Конституцията извънредно положение се обявява с решение на Народното събрание по предложение на президента или на Министерския съвет. Докато режимът е в сила основният закон позволява временно ограничение на отделни права на гражданите. Неприкосновени, независимо от ситуацията, остават правото на живот и забраната за подлагане на мъчения, правото на справедлив съдебен процес, на лична неприкосновеност и на свобода на мисълта и вероизповеданието.

дна от сериозните мерки, за която се разбра от изказванията, макар и с много неясноти е ограничаване на пътуванията до държави с интензивно разпространение на коронавирус, както и от такива държави до България.

По думите на премиера с обявяването на извънредно положение „ще се даде възможност да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия и конференции“. Той каза още, че трябва да се даде възможност на службите на МВР да издирят и принудително да задържат „тези, които не спазват дисциплината“ при наложена карантина.

При извънредно положение министрите и областните управители могат да вземат решения за специални мерки.

Борисов разпореди още Здравната каса да направи клинична пътека за коронавирус, за да знаят лекарите какви допълнителни пари ще получат за труда си.

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!