28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков21:55, 4 март 20201min

В Пещера се проведе предварително обществено обсъждане между „Биовет“ и жителите на града

obsuzhdane Biovet

Пещера. В салона на читалище „Развитие“ се проведе предварително обществено обсъждане между ръководството на „Биовет“ и жителите на Пещера. Срещата е във връзка с големия обществен интерес към инвестиционното предложение на „Грийнбърн“ ЕООД за изграждане на депо за опасни отпадъци в града. От страна на организаторите присъстваха специалисти от различни браншове, които са участвали активно в разработката на проекта за съоръжението. Пещерци и представители на граждански инициативен комитет за провеждане на референдум поставиха свои въпроси. В експозето си Ангел Желязков- изпълнителен директор на „Биовет“ АД акцентира, че в завода работят 1400 човека, 900 от които са жители на Пещера. Според него ползите от разрастване на дейността на фирмата са нови работни места, финансови средства под формата на заплати, нови постъпления в Общинската хазна от данъци, придобивки за училища, спортни клубове и обществени организации. Желязков отново предложи готовността на ръководството на „Биовет“ активно да участва в проекти свързани с екологията,  подобряване на инфраструктурата и услугите в Пещера. На срещата стана ясно, че дейността на „Биовет“ и „Грийнбърн“ е неразривно свързана. „Съгласно изискванията на европейската законова и нормативна уредба „Грийнбърн“ ще изгаря около 70 % от биомасата оставаща след производствените процеси  на „Биовет“. Всички други материали за добиване на енергия са допълващи. Не се използват отпадъци внос от чужбина. Депото е логична част след изгарянето на отпадъци и отговаря на всички европейски изисквания за безопасност“, каза Ангел Желязков. Позиция по тревогата на гражданите около депото изрази и д-р Николай Пенев- председател на Общински съвет Пещера. „Всеки един от жителите на града трябва да бъде максимално информиран за производствените процеси, ползите и вредите от тях. Нужно е да бъде извършвано регулярно измерване за чистотата на атмосферния въздух със собствени станции и съоръжения. На сградата на администрацията да бъде монтирано информационно табло, което да отчита измерените показатели в реално време през цялото денонощие“, каза д-р Пенев. Той посочи, че като медик е убеден, че няма начин или технология, които да измерват вредна ли е миризмата от производствения процес на предприятието. Гражданският инициативен комитет напусна залата в знак на протест. До края на обсъждането обаче остана Мая Манолова от гражданската платформа „Изправи се.БГ“  за да се запознае изцяло с презентацията на специалистите за изграждане на депото за отпадъци. Организаторите заявиха, че предстоят нови срещи с пещерската общественост за разясняване на техните въпроси свързани с новата инсталация на “ Биовет“.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!