24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:51, 13 февруари 20201min

Внимание! „Пей ту клик” сайтове мамят с оферти за надомна работа

net bankirane

За нови измами с обяви за надомна работа в интернет съобщава NOVA.

Става дума за т.нар. „пей ту клик” сайтове, които обещават, че се плаща за гледане на рекламни клипове, четене на статии или генериране на кодове за рекламни агенции – клиенти на съответните платформи. Нерядко обаче зад на пръв поглед атрактивните оферти се крие измама. И вместо да се трупат доходи, се искат различни такси.

Нова измама – печелите 700 000 долара

„Ако поискат работникът да плати определена сума преди започване на самата работа – например за материали, но без това да е описано в договора, не бива да го прави – защото са възможни рискове”, посочва Лина Тадрос – адвокат по трудово право.

Повечето такива сайтове не са български. Но има предупреждения от потърпевши, че и сайт от България за надомна работа обещава лесни доходи срещу четене на новини. По 5 лв. за всяка отворена статия. Според офертата, след като по сметката на работника се съберат поне 1600 лв., той може да изтегли събраната сума. А ако публикува връзка към сайта – получава 75 лв. за всеки новорегистрирал се през тази връзка, плюс 5% от неговите приходи. Данни за работодателя обаче липсват.

„Компаниите предлагат да закупите реферали срещу определена сума с идеята те да започнат да работят за вас. Но много често се оказва, че тези реферали не съществуват реално и това не носи никакъв доход на вас. Вие продължавате да работите, чакайки да получите това, което сте изработили, но в крайна сметка не получавате нищо. В един момент се получава, че вие работите за работодателя, но вие не взимате пари от него, а той взима от вас”, коментира Пейо Майорски от Асоциация за защита на потребителите.

Измамите с надомна работа най-често засягат хора, които са продължително безработни или по една или друга причина трябва да си стоят вкъщи. Много такива сигнали са получени и в Асоциацията на надомните работници.

„Имаме много хора – които дори са дали пари, платили са и не са получили никаква работа. Трябва винаги да се съмняват, когато предварително искат да се плати – или за регистрация или такса „включване” и да не участват в подобни заявки”, предупреждава Виолета Златева от Асоциация на надомните работници.

Мамят ни с нигерийски номера, ето схемата

Най-често този вид „работодатели” лъжат наетите служители като намаляват обещаното заплащане за труда им или въобще не плащат след предаване на  изработените продукти.

В България 420 хил. души работят в домовете си. 92 % от тях са без договор, показват данните на Асоциация на надомните работници. Вместо официален документ се получава листче с номер или име, срещу които трябва да си вземат заработеното.

Експертите съветват да не се доверяваме на обещания за бързи доходи и да внимаваме, защото този вид измамни сайтове често сменят имената си.

Източник : /https://www.vesti.bg/


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!