03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:55, 11 февруари 20201min

Сметището задимя и напомни, че е време да поработим над него

smetishteto

Пещера. Сигнал на наш съгражданин, че сметището се е самозапалило и дими вдигна на крак ресорните органи в Община Пещера. Срамното място на Пещера, което тайно къта спомени от изядени и изпити спомени за по-щедри времена от доста време тревожи жителите в града. Днес то е неизползваемо, неугледно и не е сред любимите теми на разговор за пещерци. А нали Пещера е добра домакиня, тайничко замита този проблем под чергата. В дъжд, сняг и  пек остатъците от човешкото ни съществувание тук, на земята продължават бавно и отровно да изчезват. Кое в небето, кое в почвата… Къде от сръчните ръце на онези, дето се чудят как да изкарат пари за комат хляб, къде от неумолимите закони на природата, която се опитва да заличи поредна  рана. Иначе, остават въпросите. За просмукващата се вода, за тежките вещества, които не гният и не се разпадат, или за онези- дето остават недокоснати от времето стотици години. Прочие, тъжните размисли предизвикани от отровната струя дим ме накара да отида на място за да видя истината. Да, имаше две локализирани места от които пушеше. Имаше и добра воля от страна на администрацията и проблемът беше решен. Какво се случва във все още нерекултивираното сметище попитах Фаня Колева – еколог в Община Пещера. Публикувам отговорът без редакторска намеса :

Общинското депо е с преустановена експлоатация, считано от 31 декември 2017 г. въз основа на Заповед № РД 09-170/24.11.2017 г. на Директора на РИОСВ – Пазарджик, поради това, че не отговаря на нормативните изисквания.

Община Пещера има отпусната безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, по проект „ Рекултивация на съществуващо сметище имот с идентификатор 56277.3.1289, местност Луковица, по плана на град Пещера“.

Рекултивацията на съществуващото общинско депо има за цел да преустанови неблагоприятното въздействие на натрупаните отпадъци върху околната среда, след приключване на експлоатацията му. С предвидените рекултивационни мероприятия се цели осигуряването на защита срещу разпространение на вредни емисии, образуване на инфилтрат и подобряване ландшафта на района

Би трябвало това място да бъде рекултивирано, дано се случи скоро. За да може Пещера като добра домакиня да се отсрами и Срамното място да не бъде нагледен материал залегнал в ученическите пособия по Екология. За да пораснем като човеци, такива, каквито сме замислени да бъдем.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!