29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:49, 10 февруари 20201min

Днес е Световният ден на чадъра

chadur

Днес е Световният ден на чадъра, а аксесоарът е стар почти колкото света. За негова родина спорят Китай, Египет и Индия. Все пак най-ранните сведения за него датират от около 2450 г. преди Христа и идват от Древен Египет.

Някога е бил привилегия само на най-богатите и властимащите. Палмови листа и пера, прикрепени към дръжки, играели ролята на днешния чадър и се носели от няколко роби, които подтичквали около господаря си, за да го спасяват от жаркото слънце. Интересно е, че в Древна Гърция са го носели само жени, а ако го използвали мъже, това показвало тяхната различна сексуална ориентация.

Чадърът е патентован от Джон Бийл през 1786 г., но вече като средство за предпазване и от дъжд. Било е истинско предизвикателство да се носи, защото тежал почти пет килограма, тъй като бил направен от кост от кит и дървени пръчки. Почти 70 години по-късно са измислени металните пръчки, а чак през 1920 г. Ханс Хаупт създава днешния вид на аксесоара.

Големите марки, разбира се, превръщат чадърите си в истинско произведение на изкуството, чиито цени често надхвърлят 1000 евро. Камъни “Сваровски” обсипват лъскавите модели. Дръжките на други предложения могат да са позлатени, да са направени от кост, оформяйки глава на орел, череп, пистолет, белезници, а също обвити с крокодилска или щраусова кожа. Продава се дори вариант, в който дръжката се сваля, а под нея се показва гърлото на бутилка.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!