18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков21:05, 30 януари 20201min

Ангел Желязков пред общинските съветници : Ще спазим всички законови изисквания и ще изградим модерно депо, което няма да вреди на жителите на Пещера

angel zheliazkov sesia

Пещера. По повод започнала подписка за провеждането на местен референдум в Пещера, свързана с инвестиционно намерение за изграждане на депо за отпадъци и с цел запознаването на общинските съветници с истинските обстоятелства, в края на четвъртото заседание на местния парламент беше изслушан изп. директор на „Биовет“ АД Ангел Желязков. Той запозна общинските съветници с основни моменти от процедурата за получаване на разрешения за Инсталация за добиване на топлинна енергия чрез изгаряне на отпадъци и биомаса за производствени предприятия.

„ Изпратено е уведомление до РИОСВ- Пазарджик и Община Пещера за Инвестиционно предложение ( ИП ) за изграждане на инсталация за производство на енергия от отпадъци и биомаса. Писмото е депозирано в Общината с входящ № 30-51-49/24.11.2014г. Има решение на експертен съвет РИОСВ- Пазарджик от 9 декември 2015г. ( Решение № 2-1 / 2015 за оценка на въздействието върху околната среда, одобрява осъщесвяването на инвестиционното предложение за изграждане на инсталация за производство на енергия от отпадъци и биомаса“

каза Желязков и представи съответните документи. Община Пещера одобрява инвестиционния проект и съответно издава разрешение за строеж № 27/ 04.08.2016г. на „Грийнбърн“ ЕООД. След изграждане на инсталацията същата е въведена в редовна експлоатация от Държавна приемателна комисия и е издадено Разрешение за ползване от ДНСК- София с номер СТ-05-312 от 15 март 2018 година.
Относно инвестиционното предложение на „Грийнбърн“ ЕООД за изграждане на депо, Ангел Желязков посни, че при работа на инсталацията се генерира отпадък- пепел, която се предава на лицензирана фирма притежаваща разрешително за дейности с отпадъци. Общинските съветници научиха, че с цел оптимизиране на разходите и спазвайки Наредба № 6 / 27.08.2013г. за условията и изискванията на законодателя за изграждане на депа за отпадъци „“Грийнбърн“ ЕООД изготвя Инвестиционно предложение за обезвреждане на пепелта чрез депониране извън регулацията на Пещера в поземлен имот с идентификатор 56277.3.1779 по кадастралната карта на града – на 450 м западно от кв. „Луковица“ и на 2 200м. източно от Брацигово. Желязков подчерта, че „Грийнбърн“ ЕООД е определил терена за депониране на отпадъците, тъй като съседния поземлен имот с идентификатор № 56277.3.1298 е определен от Община Пещера и отразен в общия устройствен план на града като площадка за отпадъци.

На сесията стана ясно, че „Грийнбърн“ ЕООД е спазила процедурата по Глава VI от Закона за опазване на околната среда и на свой ред уведомява за инвестиционно предложение РИОСВ- Пазарджик и Община Пещера с изходящ № 176 от 4 октомври 2019г. Като компетентен орган РИОСВ- Пазарджик издава становище, че Инвестиционното Предложение на „Грийнбърн“ ЕООД за депониране на отпадъка подлежи на задължителна оценка за въздействие върху околната среда. Изготвено е задание за обхвата и съдържанието на Доклада по ОВОС и е изпратено за съгласуване от РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция и Община Пещера. Получено е становище от РИОСВ относно заданието за обхвата и съдържанието на Доклада по ОВОС.
Инвестиционното предложение „Изграждане на депо за опасни отпадъци към инсталация за производство на енергия чрез изгаряне на отпадъци и биомаса“ е в пряка връзка с експлоатацията на инсталацията за производство на енергия от отпадъци и биомаса на „Грийнбърн“ ЕООД. От презентацията общинските съветници разбраха, че на площадката на депото ще се депонират единствено отпадъци, които се образуват от дейността на инсталацията за производство на енергия в Пещера. На присъстващите беше разяснено, че отпадъците, които ще се депонират на площадката в депото, в момента се генерират от дейността на инсталацията за производство на енергия от отпадъци и биомаса. „Те са в твърда, стабилна форма и съхранението им не води до опасност от възникване на аварии или други негативни последствия“, декларира изпълнителния директор на „Биовет“. Той поясни, че депото ще се изгради в съответствие с изискванията на Наредба № 6 от 2013г. за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци. Съгласно изискванията и законодателството в страната, в проекта за изграждане на депото са включени превантивни мерки срещу нанасяне на вреди на околната среда и хората : изграждане на долен изолиращ екран, дренажна система за инфилтрат, ретензионен басейн с достатъчен обем за улавяне на инфилтрата от депото, поетапна експлоатация на депото, чрез изграждане на клетки и в последствие полагане на горен изолиращ екран и извършване на рекултивация и залесяване с подходящи растителни видове.

Депото ще засегне площ до 55 дка, което е в обхвата на поземления имот, в който ще се реализира ( имот с идентификатор 56277.3.1779). Съветниците получиха пълна гаранция, че нямя да се засягат по никакъв начин допълнителни площи. Най-голямата площ, която в даден момент ще бъде разкрита за извършване на депониране е с площ около 9 дка. Желязков акцентира върху факта, че отпадъците ще бъдат пакетирани в биг-бегове, без да има и минимална опасност за разпрашаване във въздуха. В края на обръщението си пред общинските съветници, той прикани към разумност, единомислие и съвместна работа, гарантирана от съответните специалисти на експертно ниво.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!