25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:26, 27 януари 20201min

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

holokost

На 27 януари, годишнината от освобождаването на нацисткия германски концлагер Аушвиц-Биркенау, отново ще бъде отбелязан Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, обявен от Общото събрание на ООН през 2005 година.

Бившият концелагер Аушвиц-Биркенау остава един от най-важните символи в памет за Холокоста. Заедно с хилядите гробове, паметници и мемориални обекти, разпръснати по целия свят, той напомня за жестоките престъпления, но също така почита паметта на жертвите.

Първият ешелон пристига в Аушвиц на 14 юни 1940 г. Това са полски политически затворници, които са изпратени в лагера поради масови арести на поляци и съответно препълване на затворите на територията на окупираната от германците Полша.

Две години по-късно Аушвиц се превръща в един от основните центрове за прилагане на „Endlösung der Judenfrage“ (окончателно решение на еврейския въпрос) – нацистки план за изтребванте на евреи, живеещи в окупираните от Германия територии. В концлагера Аушвиц-Биркенау са избити 1-1,5 милиона души, от които около един милион евреи. Много от тях са граждани на Република Полша. Терорът се прилага и в стотици други концлагери в Германия, в съюзническите държави и в окупираните от тях зони, в гетата и по време на екзекуции по улиците на много европейски села и градове. Смята се, че по време на Втората световна война са избити 6 милиона евреи. Концлагерът Аушвиц-Биркенау е освободен на 27 януари 1945 г. след влизането на Червената армия в окупираните полски територии.

Смъртта на милионите евреи завинаги ще остане позорно петно в историята на човечеството. След такава ужасна трагедия вярата в човечността ни възвръщат историите на хората, в това число и поляци, които са помагали за спасяването на евреи от Холокоста. Полското правителство в изгнание и хиляди наши сънародници, в изблик на човешка солидарност, се ангажират в помощ на евреите през целия период на Втората световна война. Не бива да забравяме, че в окупирана от германците Полша за това са наказвали със смърт. Поляците са най-многочислената група хора, удостоена с титлата „Праведници на света“, присъждана от Мемориалния център в памет на мъчениците и героите на Холокоста „Яд Вашем“. В представителството на правителството на Полша в изгнание работи Съветът за помощ на евреите „Жегота“, която е единствената държавна организация в окупирана Европа, създадена специално за спасяване на евреи.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!