28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:29, 27 януари 20201min

Борова процесионка нападна насаждения край Радилово

borova procesionka

Пещера- Радилово. Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa Schiff.) е нападнала боровите насаждения по пътя от Пещера към Радилово, алармираха загрижени съграждани. Гостоприемници са всички представители от род борове Пинус, но е описан и при кедрите. Боровата процесионка е най-опасният иглогризещ вредител в горите от черен и бял бор. Напада предимно изредените борови насаждения с малка пълнота (под 0,5) във всички възрасти на дърветата. Атакува иглолистата, при каламитетно проявление е в състояние да обезлисти силно иглолистните култури и насаждения. Среща се в Южна България в до 1700м. н. в. Снася яйцата си в яйчени калъфчета, върху една или два иглици от юли до септември, понякога и до октомври. Във всяко калъфче има от 100 до 600-700 яйца. Гъсениците се излюпват от август до октомври, живеят в гнезда (къдели) и водят задружен начин на живот. В заразения район остават да зимуват в къделите видими с невъоръжено око споделят съгражданите ни. Специалисти припомнят, че през пролетта отново атакуват иглолистата.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!