понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
20 000 рибки подари „Биовет“ АД на Сдружение „За Стара река“
Снимка : peshteraprim

20 000 рибки подари „Биовет“ АД на Сдружение „За Стара река“

Лесната задача мина, сега е ред на опазването, за да може тези прекрасни риби да просъществуват и да им се радваме като трофей

Пещера. Леко замътнена вода, както и прохладно време това са подходящите условия за зарибяване, разказаха петнадесетината доброволци, които днес обогатиха с малки рибки течението на Стара река от Батак до Пещера.

Балканската пъстърва е закупена от най-близкото рибовъдно стопанство, защото изисква специфично транспортиране, съобщи Николай Христов, председател на рибарско сдружение „За Стара река“ – Пещера. Средствата за 20 000 рибки са осигурени и платени от „Биовет“АД – Пещера, отделно от това със средства на самото сдружение са закупени още 10 000 рибки.

Снимка : peshteraprim

Подкрепа на доброволците оказаха и представители на рибарско сдружение „Нилет“ – Велинград , както и служители на „Биовет“АД.

Общо тридесет чувала със зарибителен материал от 0,5 до 1 грам бяха разпределени в колите на доброволците. А по петнадесет от тях бяха пуснати в реката на територията на двете съседни общини. Преди началото на акцията бе проведен инструктаж за всички участници. Зарибяването отне около три часа.

Снимка : peshteraprim

На предаването на балканките присъстваха представители на ИАРА и ИАГ, то се случи на разклона на пътя между Батак и Нова махала.

Снимка : peshteraprim

За да попаднат в реката рибките трябваше да престоят по петнадесет минути в чувалите, потопени в бързеите на Стара река. След това те бяха прехвърлени в кофи и поеха  да плуват свободно.по течението на разстояние от километър по цялото протежение на реката.

„Хубаво е рибата да не се пуска във вирчета, тъй като при наличието на по-големи риби, малките бързо стават тяхна храна. Пускаме ги там, където водата е по-бърза и няма опасност да бъдат изядени. От цялото количество най-вероятно ще оцелеят две-трети, но това означава, че след около година рибарите ще могат да се радват на добър улов.“ – каза Мариян Христов от сдружението.

Средната големина на този вид е около 40 см. Обитава чисти и студени, богати на кислород, води. Пъстървите могат да плуват срещу течението, хвърлят хайвера си в горната част на реките и ако на пътя им има праг или друго препятствие, правят скокове във въздуха и така ги преодоляват.

Снимка : peshteraprim

Балканката или Балканската пъстърва е добре позната поради ярките си червени точки. Това е типичен вид пъсърва за балканските езера и високопланенските реки с чиста вода. В България има само 2-3 рибовъдни стопанства за отгреждане на този вид риба за зарибяване. Дружеството в Пещера е поставило обяснителни табели кой вид пъстърва трябва и кой не бива да се лови. По този начин се надяват да се създаде вид етичен кодекс на риболовците.

Снимка : peshteraprim

След приключването акцията по зарибяване доброволците събраха в празните чували поредната порция с отпадъци оставени от небрежни туристи.

Миналата събота те се включиха и в почистването на язовир Батак, където са почистили 70 % от крайбрежието на водоема.