понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
20 март – Международен ден на приказките, щастието и франкофонията
Снимка :iStock

20 март – Международен ден на приказките, щастието и франкофонията

Световния ден на разказвачите или по-познат като Международен ден на приказката отбелязваме днес. Тази традиция започва през 1991 г в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави – от Австралия и Мексико до Канада и Естония. Целта на този празник е да ни припомни за гласът на разказвача, който ние чуваме дори, когато четем наум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хиляди години, от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас си остава непроменен.

Снимка : pixabay

На 20 март ежегодно от 2013 г. се отбелязва и Международният ден на щастието, учреден с резолюция на Общото събрание на ООН през 2012 г. В документа се посочва, че стремежът към щастие и благополучие е сред основополагащите цели на човечеството. Той трябва да намери отражение в целите на държавната политика на всички страни и да стане съставна част на комплексния и балансиран подход за гарантиране на икономически растеж.

Международният ден на франкофонията, който също се отбелязва на 20 март, засвидетелства почитта към френския език. Празникът се чества в 70 страни по света. Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 млн. души население по целия свят, над 200 милиона от които говорят френски. Държавите с официален език френски са Франция, Белгия, Швейцария, Канада, Хаити, част от Индия и колониите на Франция и Белгия. На 20 март 1970 представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорещите страни. През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав на франкофонията. През 1998 г. по време на конференция на министерско равнище Агенцията приема името Международна организация на франкофонията. България е неин член от 1993 г.