петък , 17 септември 2021
Най - четени новини
Отбелязва се с почитане на коня, правят се надбягвания с коне – кушии
20 март е Тодоровден и Конски Великден
снимки : peshtera prim

20 март е Тодоровден и Конски Великден

Тодоров ден е църковен празник и празнува се в първия съботен ден от първата седмица на Великия пост. През тази 2021 година е на 20 март. И на 8 февруари Църквата също възпоменава паметта на Свети Великомъченик Теодор Стратилат, а на 17 февруари на Свети Великомъченик Тирон . Почитта към Свети Великомъченик Теодор Тирон е засвидетелствана още в ранните векове.

Снимка : архив

По време на гоненията на християните Римският император Юлиан Отстъпник /332 – 363/ продължавал с връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол /днес Истанбул, Турция /да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара така, че християните без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подигравани.
Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито /коливо/. Император Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.
Имен ден на този светъл празник имат : Теодор, Теодора, Тодор, Тодорка, Дора, Теодора, Дориана, Тошо, Дорияна, Доротея, Тошко, Божидар, Божидара, Божана, Божко, Божо, Божан, Божанка, Дорина, Доринка, Тея, Теа.
horse

Отбелязва се с тържествено почитане на коня и се правят надбягвания с коне Снимка : pixabay

Оттук идва названието Конски Великден. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, цветя и пискюли и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църквата. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията.
Победителят и конят се награждават, като на коня се дава аминицив, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби, боб и леща и червено вино за здраве.