29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:14, 16 ноември 20201min

При болните от ковид-19 личният лекар няма право за домашен преглед

doc. lyubomir kirov

Пещера-София. „Личният лекар няма право” да направи преглед на домашен адрес на болен от ковид-19. „Това може да направи специално оборудван и подготвен екип. Такива има само Спешна помощ”.

Това обясни пред NOVA председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров.

„Ние контролираме нашите пациенти с консултации по телефона и това е мярка, която се използва в определени случаи и е валидна в много страни”.

Според закона няма как заразен с коронавирусна инфекция да вземе лично от лекаря си рецепта за лекарство като например антибиотик. Това може да направи близък на пациента, който също така да закупи необходимия медикамент от аптеката.

В същото време аптеките нямат право да продават антибиотици, кортикостероиди или силни антикоагуланти без рецепта, в противен случай рискуват глоби и дори загуба на лиценза си.

Д-р Киров смята, че трябва да се разпишат изключения от правилата по време на епидемията от коронавируса, така че рецепти да могат да се издават и по електронен път.

„Ние нарушаваме ежедневно една заповед, така се случва, която е правилна и трябва да се спазва. Но тя не се спазва от голяма част от пациентите, разбираемо защо. И ние няма как да я спазим. Те идват в нашите кабинетите, ние ги преглеждаме и една голяма част от тях са с новата инфекция. Така е написано, че тези хора трябва да търсят консултация по телефона и в повечето случаи това върши работа“, подчерта д-р Киров.

Той обясни, че карантината за заразените в ковид-19 влиза в сила от момента, в който те бъдат вписани в съответния национален регистър, въз основа на информацията, подадена от РЗИ. Възможно е това да стане с известно закъснение. Всеки пациент може да провери онлайн дали е вписан.

„Лечение за ковид няма”, подчерта д-р Киров и посъветва хората да не се самолекуват.

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!