20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:00, 26 октомври 20201min

Проф. Петър Николов Галанов: С най-съществен принос в дидактиката и преподаването

prof petar galanov

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

Животът е като карането на колело: трябва да се движим напред, за да не загубим равновесие.

Алберт Айнщайн

Проф. Петър Николов Галанов е роден на 29 юли 1934г. в София , където по онова време работи семейството му. През 1952г. завършва СПУ, а през 1956г. завършва и висшето си образование специалност физика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Веднага след завършване на своето висше образование започва работа като учител по физика в Пещерската смесена гимназия до 1959г.

През есента на 1959г. започва работа като преподавател по физика в строителния техникум в София, а веднага след това -през 1960г. започва работа в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ като асистент , а през 1972г. – като главен асистент. Петър Галанов записва задочна аспирантура в Москва, където успешно защитава кандидатска дисертация на тема „Ефективност на различните форми и методи за проверка и оценка на ученическите знания по физика“. Това прави още по-ефективна неговата работа като асистент по методика на физиката.

През 1986г. е хабилитиран за доцент, а през 1995г. с протокол № 12 на ВАК е хабилитиран за професор. Проф. Галанов има стотици публикации у нас и в чужбина, в педагогически и научни издания. Той е първият професор в България по методика на обучението по физика. Десетилетия наред взима участие в национални и международни научни конференции и семинари.

Според руския методист-физик Василий Разумовски проф. Галанов е един от учените, които имат най-съществен принос в дидактиката и преподаването като решаване на проблемите за развитие на творческите ученикови знания чрез обучението по физика, компютъризация на обучението и внедряване постиженията на науката в практиката.

Под ръководството на проф. Петър Галанов главният учител по физика Матей Терзиев построява в училището през 1969г. Първи български клас-автомат система „КОМПАГ-69“ за програмична проверка и оценка на ученическите знания по физика и останалите предмети. Този опит, придобит в пещерското училище, бива споделен и приложен в стотици училища в последствие.

Проф. Петър Николов Галанов умира на 23 януари 2018г. в София.

Източници: – Попчев, Ст. „150 години светско училище в Пещера“ – Попчев, Ст. „Светла летопис 90 години Пещерска смесена гимназия“


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!