29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:38, 11 октомври 20201min

Никола Петров Маринов – артистичният литератор

nikola marinov_1

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети.

Николай Хайтов

Никола Петров Маринов е роден на 13 октомври 1928г. в Пещера. През 1954г. завършва Учителския институт в гр. Стара Загора със специалност „Български език и литература“. От 1949г. до 1952г. работи като Секретар на околийското ръководство на Български червен кръст. Той е един от създателите на Пионерски дом „Никола Й. Вапцаров“-Пещера, където работи като пионерски ръководител и директор. Дълги години ръководи ученически кръжок по художествено слово.

Никола Маринов е и първия директор на Основно училище „Великият октомври“ в Пещера, в което работи от 1960 до 1968г. Взема дейно участие при строителството на училищната сграда и съставянето на първия преподавателски колектив. Никола Маринова създава свой собствен почерк в ръководенето на училището по това време, с който оставя следа в образователната система. Маринов взема решение за решително преустройство на урока и учебно-възпитателната работа и от 1962г. стартира работа по т.нар. Липецки опит. Изучена е неговата същност и творчески е приложен в условията на колектива. Училището става център на добър педагогически опит чрез открити уроци и научно- практически конференции. За училището и Пещера се говори не само в региона и окръга, а и в цялата страна. Неговата ефективност се наблюдава и поощрява от Министерство на науката и просветата. От 1968г. до 1984г.

Никола Маринов

Никола Маринов е преподавател по български език и литература в ЕСПУ „Климент Охридски“. И до днес неговите възпитаници пазят ярък спомена за уникалния стил на преподаване на учителя Маринов. Неговите уроци са театрални постановки, в които главни герои се превръщат учениците. Надарен и с артистичен талант, носител на пламенна енергия,

Никола Маринов е и виден читалищен деятел. Повече от 10 години той е председател на читалище „Виктор Юго“ /сегашно име НЧ „Развитие-1873“/ в Пещера, а над 25 години е член на читалищното ръководство. Ярка следа в културния живот на Пещера ще оставят режисираните от него постановки „Двубой“ от Иван Вазов, „ Обикновен човек“ на Бранислав Нушич, „ Татул“ на Георги Караславов, „ Албена“ от Йордан Йовков, „Островът на Афродита“ , авторския спектакъл „Пътуване на века“ и много други. Съвременниците му разказват, че при всяка негова проява градът е тръпнел в очакване, жадните за изкуство зрители са изпълвали читалищната зала до край, облечени в най-новите си дрехи.

Никола Маринов

За своята всеотдайност и принос към образователното дели и културното просвещение Никола Маринов е награждаван с орден „Кирил и Методий 3-та, 2-ра и 1-ва степен. От 1984г. се премества да живее в с. Ново село, тогава област Монтана, където до своето пенсиониране работи в Общински съвет-Ново село. Учителят Маринов напуска този свят на 27 септември 2012г.

 

Използвана литература: – Пунев, Ан. „Енциклопедичен речник на Пещера“ – Попчев, Ст. „150 години светско училище в Пещера“ – спомени на съвременници


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!