28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков5:55, 1 юни 20201min

Барбароните станаха на 50 години

barbaroni

Началото на май 1970 година. В Люксембургската градина на Париж преподавателят по биология от Сан Франциско Талъс Тейлър се разхожда с изгората си Анет Тисон, която следва архитектура. В един момент Талъс чува, че децата наоколо искат нещо, което той приема като “Баа баа баа баа”. Много е изненадан. Пита точно за какво става въпрос. Анет му обяснява, че всъщност децата искат да им бъде купен захарен памук, който французите наричат “Барб а папа”, или брадата на татко. Талъс е много вдъхновен от откритието.

Двамата сядат в близкия ресторант, където Талъс рисува върху салфетка едно весело семейство от странни същества, които могат да променят формата си. Така преди 50 години на бял свят се появяват барбароните. И името на главния герой Барбапапа идва от само себе си. Както и неговият розов цвят. Защото прилича на огромен захарен памук, който обаче не става за ядене.

Много издатели отхвърлят идеята на двамата, защото не виждат нейното бъдеще. Според тях трудно ще се покрият дори производствените разходи. Единствено нидерландецът Франк Фемерс решава, че си заслужава, и издава първата книжка в края на месеца. По-точно на 19 май 1970 г. Или преди половин век.

Успехът обаче е невероятен. Децата се влюбват в барбароните и техните приключения. Франк се свързва с Йоп Виш от “Полископ-Полиграм” и първото филмче за семейството се появява на бял свят през 1973 година. То е кракратко, само 5 минути.

От този момент няма спиране. Най-голямата си популярност анимационните герои придобиват през 1999 година, когато се намесват и японците, които правят 50 серии “Барбапапа около света”, което става едно от най-гледаните филмчета в историята. Книжките са преведени на над 40 езика, а 5-минутните епизоди са излъчени в над 50 страни в света.

Първата песничка на сериала е написана от известния нидерландски поет Хар Геелен, а музиката е композирана от Йоп Стокерманс. Няколко от английските версии са дело на Ед Калехоф. Италианската пък е изработена от известния Роберто Вечони, победител във фестивала “Сан Ремо”. В мултипликационните филми гласът на разказвача е на Райс Барие, който има и френската версия на песничката.
Точно за това цялата идея е гениална. Защото песничките се превеждат заедно с филмчето и звучат много добре на различни езици.

Барбароните се появяват в България за първи път през 1986 година
от страниците на култовото списание “Отечество”. Те са едни от първите, които пробиват желязната завеса между Изтока и Запада и заради това придобиват доста бързо популярност. Преводачи са Елисавета Кузманова и Александър Шурбанов.

Главните герои звучат различно и на различни езици и всичко зависи от гледната точка на преводача.

Главният герой Барбапапа, или Татко Барба на български, запазва розовия цвят на захарния памук. Неговата половинка Барбамама, или Мама Барба е черна и красива. Винаги носи венец от маргаритки на главата си.

Двамата имат седем деца. И точно тук идва доста голямото разнообразие на имена.

Четири от децата са момчета. Барбидур, или Барбабраво на английски и Барбадан на български, е червен. Той обича спорта и е запален по футбола. Барбибул (Барбабрайт или Барбадей) е учен, постоянно чете и е син на цвят. Той е и неформалният лидер на бандата хлапета. Барбиду (Барбазу или Барбарири) е жълт и е фен на природата. Художникът е Барбабюл (Барбабю или Барбалячо). Той е черен и рошав.

Дъщерите са три, като техните имена почти се запазват и всички езици. Барбалала е музикантка и е зелена на цвят. Барбабел е виолетовата красавица, която постояно се гизди. Барботин (Барбалиб или Барбалена) е оранжева интелектуалка, която обича книгите.
Кучето Лолита е друг главен герой от сериите. То следва Барбидур навсякъде. Помага на собственика си в разследванията и много обича да яде.

Барбароните се раждат в градината като цветя. Помагат на всички със своите барбатрикове.

В приключенията им помагат момче и момиче от близкото село. В оригиналната френска версия това са Клодин и Франсоа. В английската имената са им Синди и Франк, а в немската – Щефан и Лоте.

През миналата година барбароните направиха триумфално завръщане в света. Американската Nickoldeon Junior пусна на екран съвсем нови епизоди. Те бяха създадени от Алис Тайлър и Томас Тейлър. Алис е дъщерята на двамата, които първи създават барбароните.

Това води до бум на артикулите, които се продават за феновете. Вече има комикси, книжки за оцветяване, настолни игри, фланелки и почти цялата гама от продукти на маркетинга.

Талъс Тейлър умира в Париж на 19 февруари 2015 година. Живее със съпругата си толкова скромно, че за смъртта му се разбира едва на 1 март, когато е минало и погребението. Но името му остава завинаги в сърцата на децата като човека, който направи барбароните, едни от най-популярните анимационни герои за последния половин век.

Източник : /https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!