19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков8:10, 6 септември 20201min

Честваме 135 години от Съединението на България

saedinenie na bg

Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България!

Кулминацията в националните чествания ще е тази вечер в Пловдив. На тържествената заря – проверка пред паметника на Съединението, която БНР ще предава пряко от 20:30 часа,  ще присъства президентът Румен Радев.

Празникът в Града под тепетата

По традиция празникът ще започне  в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи  благодарствен молебен.  Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6 септември 1885 година – завземането на конака и  арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

„Горди сме , че градът ни е бил център на всичко това“, казват днес пловдивчани.

Президентът Румен Радев в Брестовица и Първенец

Тържества по повод 135-та годишнина от Съединението на България ще има днес и в пловдивските села Брестовица и Първенец, а гост на събитията ще бъде президентът Румен Радев.

В Брестовица президентът Румен Радев ще открие барелеф на Васил Левски във Влаховата къща, където е било едно от скривалищата на Дякона. След това държавният глава ще се включи в честванията  в Първенец, където е замислена и планирана каузата на Съединението.

По-късно президентът и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов ще поднесат цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението и ще се включат в тържествено шествие по случай събитието. Участие в него ще вземат и представители на комитет „Родолюбие“, които пред читалището в центъра на Първенец ще направят възстановка на събитията от 1885 година.

Тази вечер от 19 часа ще потегли „Национален поход за Съединение“

Преди  тържествената заря-проверка от ще се състои  и “Национален поход за Съединение”, в който се очаква да се включат родолюбиви българи от цялата страна. Целта – да се покаже, че въпреки разделенията, обществото е способно да се обединява около националните каузи, уточняват организаторите му.

Шествието ще потегли от площад „Централен“ и ще премине през бул. „Цар Борис III Обединител“, моста на Панаира, бул. „България“ и по бул. „Руски“ до бул. „Шести септември“. По целия маршрут участниците ще носят 50 метров национален флаг, изработен специално за събитието.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!