28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата почита паметта на Св. Григорий Богослов

sveshti
[dropcap]П[/dropcap]равославната църква почита паметта на Св. Григорий Богослов, Назианзин, архиепископ Константинополски. Името означава „който бди“ или „григорос“ – бърз.

Св. Григорий е роден в селище при гр. Назианз, Кападокийска област. Той е син на епископ Св. Григорий Назиански и Св. Нона. Учил заедно със Св. Василий Велики в Атина.

Църквата го почита като един от големите богослови, писатели и поети. Като архиепископ ръководил църквата в Цариград 12 години и се оттеглил в Назианз, където починал през 390 г. на 80 години.

Свети Григорий, Св. Василий Велики и брат му Св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на „тримата Кападокийци“. Св. Григорий е майстор на словото и на стихотворната реч.

Сведения за неговия живот ни дават не само писанията на Св. Василий Велики и блажени Йероним, но и неговите собствени трудове, особено писмата и автобиографичните му стихове.

На този ден празнуват всички, които носят имената Григор, Гриша, Григорена.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!