19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:05, 14 юни 20201min

Църквата отбелязва днес Неделя на всички светии

sveshti

Денят се чества в първата неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички светии, вършели чудеса и разпространявали Евангелието и Божия промисъл.

Празникът е установен, за да напомня, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са увенчани от Него с „венеца на славата“, но са останали безименни и неизвестни за света. Идеята е да се съберат всички светии независимо от техния произход, за да се знае, че те са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта и всички са от Христовата вяра. Седмица по-късно се почитат българските светии.

В Неделята на всички светии са Петрови заговезни, след което започва Петровият пост в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Денят е последният, в който християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни продукти. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден, отбелязван на 29 юни.

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!