20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:01, 14 август 20202min

Христо Милчев издаде първата си самостоятелна книга

hristo milchev

Пещера.  Поезия за юноши? Защо пък не! ИК „Многоточие“ представя първата книга на Бодри Богонов, а редакторката Румяна Пелова ще разкаже повече за нея:

ПОВЕСТ С ЧУДНИ РИМНИ ДВОЙКИ
ЗА МЛАДЕЖИ И ДЕВОЙКИ
С умиление си спомням класиките поеми от детството си – „Хубавица Правда“ на Георги Авгарски, „Гъбарко“ на Батко Златко, „Работна мецана“ на Леда Милева, „Горската аптека“ на Лила Захариева, „Дядовата ръкавичка“ на Елин Пелин и вече за по-големите „Патиланско царство“ на Ран Босилек.

В настоящата стихотворна повест Христо Милчев с творчески псевдоним Бодри Богонов се е постарал да пресъздаде по нов начин израстването на тийнейджърите.

Ще се опитам да ви подскажа за какво се разказва в нея, за да предизвикам интереса ви.
Градът, в който се развива действието, е Грамадум. Това е модерен мегаполис, където живее семейство Дръжка с четирите си деца – най-големият Брим, близначките Кръпка и Тръпка и главният герой на повествованието Камен. Все чудати образи и характери.
Един ден, докато господин и госпожа Дръжка са на работа, Брим започва да разказва на по-малките вълшебни истории, чиито герои се оказват самите те.
И ето, че Камен решава да се качи на тавана, където чува някакъв необясним шум. Там, дали му се привиждат, или наистина съществуващи, но среща загадъчни същества – летящо прасе, магьосникът Катакук, Чорлотия и какво ли още не. Пред него се отваря портал към друг свят, в който можеш да си създадеш приятел, ако се чувстваш самотен и нещастен. Свят, в който парите нямат същото изражение, както при нас.
И като във всяка повест за юноши и девойки и тук се появява любовта. Камен се влюбва, без да знае и той защо, в хулиганката Пия, която от своя страна е главатарка на уличната квартална банда. Нашият герой попада в засадата ѝ. Ами сега?
Бандата се състои от пет напети юнака:
Зеления – който се гневи, ако нещо застрашава природата;
Пататника – негов брат, който отгоре на всичкото е голям лакомник;
Намръщака – най-страшният от петимата, готов при всякакви обстоятелства да влезе в ръкопашен бой;
Главата – умникът на бандата
и Ток-ток – ненормално свестен или чудак.
Бандата, начело с Пия, задава на Камен въпроси, от които той се спича и губи ума и дума. И за да се спаси от подготвените му издевателства, започва да им разказва уверено за приятеля си от тавана и другото измерение, за което ви споменах по-горе.
Естествено, не му вярват и му заявяват, че за да излезе невредим от ситуацията, трябва да им покаже всичко това, за което им говори.
И както може да се очаква, се появява алтернативно на Пия момиче, наречено Чорлотия. Между двете се поражда съревнование и ревност…
Но стига толкова съм ви подсказвала. На вас оставям усилието и удоволствието да стигнете до края на повестта. Сами ще извлечете ползите от нея. Може да ви се наложи да я прочетете още веднъж, но накрая ще ви стане интересна.
Поне при мен беше така. Защото тя не е приспособена за бърза консумация, а четейки я, човек трябва да вникне в действието и сюжета и да я разгадава постепенно.
Приятно четене!

Източник : /Издателство Многоточие


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!