19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков13:08, 21 септември 20201min

Учим гайда и народознание в извънкласно школо

petar yanev

Не просто училище за гайдари, а „Школò по гайда и народознание“ отваря врати за деца и възрастни. Негови основатели са гайдарите Петър Янев, Иван Георгиев-Балки и почетния консул на България в Демократична Република Конго – Теодора Игнатова.

Обединява ги идеята да се съхрани и пренесе напред към бъдещето знанието за националните ни ценности, фолклора и обичаите чрез опознаване на най-българския музикален инструмент – гайдата.

„Петър Янев вече 30 години свири с Валя Балканска. Иван Георгиев-Балки пък е член на управителния съвет на Българска национална гайдарска асоциация и 15 години е заедно с Теодосий Спасов във Фолк квинтет. Целта е всичко, което те са натрупали като музикален опит и култура, да достигне и до възрастните, и до децата“, обясни пред Радио София Теодора Игнатова.

Освен тънкостите на гайдата, които в школото ще преподават известните майстори на този инструмент, ще са дават познания за фолклора, за българските традиции и обреди, ще се канят външни лектори, сред които етнолози, както и народната певица Валя Балканска, кавалджията Теодосий Спасов.

Няма ограничение във възрастта, в школото могат да се записват желаещи от 6-годишни. Заниманията са извънкласни, вечер или в почивните дни – присъствено и онлайн, уточни Иван Георгиев-Балки.

Източник : /https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!