20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:49, 21 ноември 20202min

Учениците на СУ „Св. Кл. Охридски“ – шампиони и извън училище

su_sv_kl_ohridski

Пещера.  Усилия са необходими не само в силов спорт като футбола, но и в грациозните изяви на участниците в спортните танци или в художествената гимнастика. Най-красивата спортна двойка на Гимназията – петокласниците Шерлин Джан и Емил Балабанов, много добре познава цената на успеха. На Националния турнир по спортни танци през септември във Велинград двойката е на първо място в група Novice и на второ място в група Beginners. А пък през февруари Шерлин и Емил са на второ място в Пазарджик в екипното съчетание на всички от клуба по спортни танци „Импулс 2008 Пазарджик“.

Шерлин Джан и Емил Балабанов

Любимият танц и на двамата е румба. Харесват го, защото е по-красив от останалите – бавен и нежен, но заедно с това изисква много страст. Преди да се захване със спортните танци, Шерлин е играла различни видове – и класически, и народни. В началото ѝ е било доста странно, но бързо е свикнала със специфичните стъпки и стойки. Двамата с Емил са си изработили тайни знаци, с които си подсказват каква фигура следва.  Добре, че не са в един клас – от тези тайни знаци учителите мира няма да видим!

Треньорката им – Ваня Александрова – ги определя като водеща двойка сред 30-те ученици от тяхната възрастова група в Пещера. „Те тренират от две години заедно и още отначало си допаднаха като физика, структура на тялото, като характер дори. И двамата са родени за спортни танци.“ – казва г-жа Александрова. Пандемията ограничава възможностите за изяви и се налага да има онлайн тренировки. Но тори и в тези екстремални условия Шерлин и Емил дават всичко от себе си.

Красивите, елегантните движения на Шерлин и Емил се подчертават от стилното им облекло. Малко хора си дават сметка, че всичко се изработва по поръчка, че има строг регламент за всеки елемент от облеклото – от височината на тока до степента на разголване на ръцете и раменете. Никое строго изискване обаче не може да угаси влечението на Шерлин и Емил към румба, ча-ча-ча и джайв.

Вероника Рогачева от V клас също има второ място за екипното състезание по спортни танци в Пазарджик, а в минали години – и бронз по художествена гимнастика. За разлика от своите съученици обаче тя се изявява на няколко фронта, и то не само в България. Участва в Петия народен събор в Пловдив с вокална група „Чучулига“ на Павел Куцев, играе народни танци, свири на пиано. Достойно се представя и на международна сцена – има грамота от Шестия фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“. Спечелила е трето място на конкурса за изпълнение на стихотворение, посветен на 75-та годишнина от победата над хитлерофашизма.

Изявите на Мина Душева от VI клас са в певческото изкуство. Тя печели второ място на тазгодишния фестивал „Пиленце пее“ в София под ръководството на музикалния педагог Здравко Мандаджиев. С изпълненията си на „Момче дава ле злато за девойкя“ и „Сбирайте се, моми“ оставя четири известни изпълнителки зад себе си. И двете песни са от шопската фолклорна област. Те са избрани от нейния ментор, но мелодичността, темпът и силната емоционалност на шопските песни допадат на Мина, която отлично успява да се „впише“ в песента.

Деа Зайчева

Най-малката шампионка от СУ „Св. Климент Охридски“ е третокласничката  Деа Зайчева. Тя тренира  художествена гимнастика в СК „Далия Старс“ – Пещера, като тренировките са в салона на нашето училище. Деа има три златни медала от турнира „Диляна Прима“ в Пазарджик и злато от изпълнението без уред в Стара Загора. Освен има участия в „Цветята на България“, в турнира на ЦСКА. Треньорката ѝ Маргарита Николова казва, че е много талантлива и трудолюбива. „Дей има характер на шампион, има и физическите, и техническите качества за това. Постигна отлични резултати за много кратко време – тренира при мен малко повече от година. Силно се надявам и от Пещера да излезе истинска шампионка по художествена гимнастика!“

Всички тези изяви на нашите ученици им носят огромно удовлетворение и са повод за гордост. Но и нещо друго – те каляват характера им, правят ги дисциплинирани и отговорни. А щом като успяват на терена или на сцената, те ще успеят и в училище, и в живота!

Автор : Валентин Стоянов

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!