20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков13:02, 22 септември 20202min

Тържествено честване на Деня на Независимостта в Пещера

1

Пещера. Днес се навършват 112 години от обявяването на независимостта на България. На 22 септември 1908 г. страната отхвърля политическата си зависимост от Османската империя и става суверенна държава.

По този повод Община Пещера организира тържествено честване на Деня на Независимостта с поднасяне на венци и цветя  на паметника на загиналите за свободата и независимостта на България  в градския парк. Тук дойдоха зам.-кмета Гълъбина Карамитрева, Галя Стоянова- секретар на местната администрация, д-р Николай Пенев- председател на Общински съвет- Пещера, Десислава Костадинова- народен представител от ГЕРБ, представители на политически партии, ученици, общественици и граждани. 

В словото си по повод празника зам.-кмета инж. Николай Атанасов каза :

“ Изстраданата българска независимост е извор и основание за национално самочувствие. В този тържествен ден нека изпълним душите и сърцата си с гордаст от безценното дело на тогавашните български държавници. Нека бъдем достойни потомци, с умението сами да творим историята си, редом до независимите европейски държави. “

Инж. Атанасов припомни факта, че и Пещера има своя принос в лицето на политика Михаил Такев, който е бил министър на вътрешните работи в правителството на Александър Малинов, в сложното и драматично време на обявяването на българската независимост. 

За значението на обявяването на независимостта на България говори д-р Пенев- председател на местния парламент. Той завърши словото си с думите написани в Манифеста към българския народ подписан преди 112 години :

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ! „

След едноминутно мълчание в памет на загиналите за независима България пред паметника бяха поднесени венец от името на кмета на пещера Йордан Младенов и цветя от присъстващите.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!