20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков8:05, 28 юли 20201min

„Трима в лодка (без да броим кучето)“ на Джером К. Джером с нов превод

kniga trima v lodkata

“Трима души в една лодка (без да става дума за кучето)” култовата книга на Джером К. Джером излиза на български език в нов превод.

“Книгата е издадена през 80-те години на ХХ век, а езикът е нещо живо, той се развива, така че е хубаво да сме в крак с него. Новият превод означава осъвременен превод, така че той да звучи нормално, защото когато един британец, с типично британско чувство за хумор се изказва, не го прави в прости изречения. Обикновено го прави в много сложни изречения, с по 4-5 съставни, и трябва речта да върви плавно и гладко, така че да не ти “дере” ухото”, казва Кремена Димитрова от издателство “Колибри”.

Жечка Георгиева е преводач и на стария, и на новия превод. Тя е човекът, който е превеждал П. Г. Удхаус. “Ако харесвате Удхаус, със сигурност ще харесате и Джером Джером и със сигурност ще разпознаете този брилянтен британски хумор”, допълва Кремена Димитрова.

Джером Джером е замислил книгата като пътеводител, за да може хората, които обикалят околностите на Лондон, да знаят къде да отидат, след това се е върнал към текста, редактирал го  е, като е запазил всичко забавно, и така се получава една книга, която е изключително смешна.

В днешно време книгата придобива особена актуалност, защото новият превод идва в разгара на пандемия, а и тримата герои в книгата са хипохондрици.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!