25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:48, 23 октомври 20201min

Тимотей Николов Михайлов – филологът- философ

timotey mmihaylov

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

Стани звезда, небе ще се намери!

Тимотей Михайлов

Тимотей Николов Михайлов е роден на 16 юни 1927г. в гр. Берковица. През 1950г. завършва български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“ и отново през същата година специализира философия и история. Той е син на Никола Михайлов – осъден на затвор в Белене, където умира. Самият Тимотей Михайлов също е изтърпявал присъда от 14 години на затвор и лагери.

През 1960г. е разпределен като учител по литература в Пещерската смесена гимназия, където преподава до 1980г. През този период пише есета и поезия. Има над 200 публикации в в. “Отечествен фронт“, „Земеделско знаме“, „Български глас“, „Литературен форум“, „Отечествен вестник“ и много други. Тимотей Михайлов е и протестантски пастор. Автор е на книгите „Пасторска Голгота“, „Бизнес и боголюбие“,“Палачи и жертви на себе си“, „Човекът-загадка“.

Той е главен редактор на списание „Християнски беседи“ и е член на Съюза на независимите писатели. Заради богатата му обществена дейност през 1990г. в Пещера е издигната неговата кандидатура за народен представител във Великото народно събрание.

Тимотей Николов Михайлов

Като преподавател ще бъде запомнен от своите ученици като литератор с богат и поетичен език , дал висок принос в педагогическото развитие на училището.

Неговият земен път приключва на 5 октомври 2001г. в София

Използвана литература: – Пунев, Ан. „Енциклопедичен речник на Пещера“ – Попчев, Ст. „150 години светско училище в Пещера“


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!