28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков16:01, 27 август 20201min

С маски, дистанция и дезинфекция. Децата ще посрещнат новата учебна година в класните стаи

krasimir vulchev

Новата учебна година ще започне присъствено въпреки продължаващото разпространение на заразата с COVID-19, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти в четвъртък. Това се отнася за всички училища и всички ученици в дневна форма на обучение в страната.

Носенето на предпазни маски или шлемове ще бъде задължително за всички ученици и учители в общите закрити части на училищата – коридори, санитарни възли, медицински кабинет, библиотека. В класните стаи, кабинетите и физкултурните салони само учителите ще трябва да носят маски, и то ако преподават на повече от един клас. Ще има задължителни правила за дезинфекция на порвърхностите и по-строги санитарни изисквания.

На сайта на Министерството на образованието са публикувани насоки за работата на училищната система през новата учебна година, в които са описани мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, препоръките за действие при установен случай на заразен с вируса ученик или учител и условията, при които ще се минава на дистанционно обучение.

„Можем да прогнозираме с голяма доза увереност, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Трябва да намерим начин образователната система да работи”, каза Красимир Вълчев.

По думите на министъра изцяло дистанционното обучение, което беше въведено през март заради разпространението на COVID-19 в България, не може да продължава по същия начин през новата учебна година. Затова от министерството на образованието ще залагат на стратегията на т. нар. превключване – преминаване на дистанционна форма на обучение при необходимост. Училищата ще трябва да са готови да преминат на дистанционно обучение при обявяване на грипна епидемия.

В училищата през новата учебна година ще трябва да се въведат противоепидемични мерки. По-рано стана ясно, че всяко училище ще въвежда мерки според възможностите си, но целта е да се намалят контактите между учениците от различните класове. Министърът на образованието нарече това „принцип на невзаимодействие“.

Училищата ще получат конкретни инструкции за действие при установяване на заразен с коронавирус ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

Ще съществува възможност за смяна на формата на обучение за учениците, които имат хронични заболявания или по семейни причини. Те ще могат да се обучават в самостоятелна или дистанционна форма на обучение.

„Няма съмнение, че годината ще бъда трудна. Имаме голямо предизвикателство – да опазим здравето на децата“, каза още Красимир Вълчев. „Ако обаче оставим училищата затворени, рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини самата коронавирусна пандемия. Говори се и за поколенческа криза”, каза министър Вълчев.

Източник : / https://www.svobodnaevropa.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!